Przepis na przepyszną shakshukę! Przetestujesz?
Shakshuka to jedno z najpopularniejszych dań świata. Jak ją przygotować?
Przepis na shakshukę
-
Autor przepisu: szef kuchni w
-
Porcje: 2
-
Czas przygotowania:
-
Czas gotowania:
-
Całkowity czas gotowania:
-
Poziom trudności: średni
Jak zrobić smakowitą shakshukę?
Shakshuka to nic innego, jak pyszne pomidory i jajka, a konkretnie jajka smażone z dodatkiem ziół i przypraw wraz z pomidorami, podawane z obfitym dodatkiem świeżej pietruszki!
Składniki na shakshukę:
- 30 ml oliwy z oliwek
- 80 gram cebuli (pokrojona w kostkę)
- 10 gramów czosnku, posiekanego
- kilka dojrzałych pomidorów (pokrojonych w kostkę)
- 60 gramów pasty pomidorowej
- papryka wędzona w proszku – 8 gramów
- 8 gramów kminku w proszku
- 5 gramów pieprzu Cayenne w proszku
- 10 gramów soli
- 5 gram suszonych ziół
- 6 jaj
- 10 gram pietruszki, posiekanej
Czytaj też: 3 najlepsze przepisy na kawę! Który wybierasz?
Jak zrobić shakshukę?
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni z pokrywką, na średnim ogniu i dodaj cebulę. Smaż na złoty kolor, a następnie dodaj paprykę.
- Dodaj czosnek i suszone zioła i gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Dodaj pomidory i wszystko dobrze rozgnieść.
- Wymieszaj całość i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu.
- Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Wbij jajka.
- Przypraw je lekko, zmniejsz ogień tak bardzo, jak to możliwe, przykryj i gotuj przez około 10 minut, aż danie będzie gotowe.
- Podawać ze świeżą posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło: Food.ndtv.com
Zdjęcie: Pixabay