Domowy syrop na kaszel – 4 proste przepisy!

Uporczywy kaszel często jest jednym z pierwszych objawów przeziębienia lub grypy. Na tę dolegliwość lekarze zalecają różnego rodzaju syropy dostępne w aptekach. Niemniej skuteczny okazuje się domowy syrop, który bardzo łatwo wykonać!

Syrop z cebuli

Najpopularniejszym domowym sposobem na kaszel jest syrop z cebuli. By uzyskać syrop, należy obrać i drobno pokroić cebulę i przełożyć ją do jednego naczynia. Następnie wystarczy posypać warzywo dużą ilością cukru. Po dokładnym wymieszaniu składników naczynie musi odczekać kilka godzin, by cebula puściła sok. Po odcedzeniu syropu napój jest gotowy do spożycia. Regularne picie syropu z cebuli pozytywnie wpłynie na odporność zarówno dorosłych, jak i najmłodszych. W przypadku choroby, picie napoju co 3 godziny złagodzi kaszel.

Syrop z marchwi

O zdrowotnych właściwościach marchwi wiadomo nie od dziś – bogata w potas, żelazo i witaminy z grupy B, C, E, H i K powinna być stosowana w każdej diecie. Lecznicze właściwości ma także syrop z marchwi, który wzmacnia odporność, a także ma działanie wykrztuśne. Przygotowanie syropu z tego warzywa jest bardzo proste. Wystarczy zagotować imbir i marchew do miękkości, a po odcedzeniu zblendować. Do zagotowanej wody dodać miód i wymieszać. Następnie zmiksować wodę z miodem i imbir z marchewką do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany syrop działa odkażająco, przeciwbakteryjnie i pomoże pozbyć się zalegającej wydzieliny w gardle.

Syrop z czosnku

Zdrowotne właściwości czosnku znane są już od wielu lat. Ma on zbawienny wpływ na układ odpornościowy i ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. W sezonie jesienno-zimowym warto zadbać o odporność, a profilaktyczne picie syropu z czosnku pomoże bronić organizm przed wirusami. By uzyskać syrop, roślinę należy najpierw mocno zmiażdżyć, tak by puściła sok, a następnie wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Mieszankę należy zblendować na jednolitą masę, a następnie przechowywać w chłodnym pomieszczeniu przez kilka dni. W tym czasie syrop nabierze niezwykłych właściwości zdrowotnych. By wzmocnić odporność, syrop z czosnku powinno się pić dwa razy dziennie.

Syrop z buraka

Syrop z buraka można stosować zarówno podczas choroby, jak i w profilaktyce. Systematyczne stosowanie tego ekstraktu poprawi funkcjonowanie dróg oddechowych. Podczas choroby, napój skutecznie zwalcza ból gardła, chrypę i pomaga w odkrztuszaniu. Wykonanie syropu jest bardzo proste-buraka należy zetrzeć na tarce, przełożyć do naczynia i dodać 2 łyżeczki miodu. Syrop mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez kilkanaście minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie należy dopuścić do zagotowania mikstury, gdyż straci swoje właściwości.

źródło zdjęć: pixabay.com

Komentarze

Komentarze