Rozpływają się w ustach, ale NIE SĄ bombą kaloryczną. PROSTY TRIK
Tradycyjne faworki są kaloryczne. Dostarczają 500 kcal w 100 g. Jak odchudzić ten przysmak karnawałowy? Oto kilka sztuczek, które sprawią, że faworki będą mniej tłuste.
Pieczenie zamiast smażenia
Zwykle faworki smażymy na oleju lub smalcu. Jeśli dbamy o linię, powinniśmy je upiec. Będą równie chrupiące, ale nie tłuste.
Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie rezygnacji ze smażenia, wybierzmy do tego celu olej kokosowy. Jest zdrowy, nie zmienia smaku potraw, a ponadto można go podgrzewać do wysokich temperatur.
Mąka pełnoziarnista
Warto również zastąpić białą mąkę pełnoziarnistą. Dlaczego? Dostarcza błonnika, witamin i składników mineralnych. Możemy też wymieszać pszenną i żytnią.
Cukier
Składnikiem typowych faworków jest cukier, który wpływa na ich kaloryczność. W wersji dietetycznej warto wykorzystać miód, ksylitol lub stewię. Pamiętajmy też o umiarze w dozowaniu cukru pudru
Faworki dietetyczne
Lista składników:
* mąka pełnoziarnista – 1,5 szkl.,
* żółtka jaj – 2 szt,
* stewia – 2 łyżeczki,
* jogurt naturalny – 100 ml.
Sposób przygotowania:
Mieszamy składniki w misce i wyrabiamy ciasto. Cienko je rozwałkowujemy, kroimy na prostokąty. Każdy przecinamy w środku. Przez otwór przekładamy jeden z końców. Przekładamy na blachę i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe!
Zobacz też: Brak pomysłu na TANI i SZYBKI OBIAD? Oto PRZEPIS Chodakowskiej za 8 zł
Źródło: Poradnik Zdrowie
Źródło zdjęć: Instagram