Co zamiast masła? Oto najlepsze „smarowidła” do pieczywa!
To właśnie masłem najczęściej smarujemy pieczywo, jednak obecnie chętnie sięgamy także po inne, roślinne zamienniki masła. Czym zatem smarować pieczywo?
Jeszcze kilka lat temu do wyboru mieliśmy masło, pasztet, czy serek topiony. Teraz oferta kramów, past i pasztetów jest bardzo szeroka i każdy znajdzie coś dla siebie.
Jakie są najlepsze „smarowidła” do pieczywa?
Co zamiast masła?
- pasty warzywne – takie pasy przygotowane są na bazie roślin strączkowych w połączeniu z różnymi warzywami; pasta często wzbogacana jest pestkami np. dyni czy słonecznika
- masła i pasty orzechowe – najbardziej popularne to masło z orzeszków arachidowych, ale dostępne są też pasty z nerkowców czy migdałów; masła orzechowe składają się niemal z samych orzechów, często jedynym dodatkiem jest tylko sól
- wegetariański pasztet czy paprykarz – w wegetariańskich wersjach popularnych smarowideł mięso czy rybę zastępuje wegańskie białko, tym samym taki pasztet czy paprykarz jest również bogaty w białko; dostępny jest w wersji z kaszą jaglaną, quinoa czy amarantusem
- hummus – przygotowywany z ciecierzycy z dodatkiem oleju a także różnymi innymi składnikami np. pomidorami czy papryką
- słodkie kremy – jeśli mamy ochotę na kanapkę na słodko, to posmarować ją możemy zdrowszym odpowiednikiem Nutelli; przykładem takiego kremu jest Vegetella z Primavika, gdzie zamiast orzechów i dużej ilości cukru zastosowano pestki słonecznika oraz syrop daktylowy i syrop z agawy; i tak gdy Nutella ma 540 kcal na 100 gram, to czekoladowa Vegetella tylko 351 kcal
Jak więc widać, obecnie wybór zamienników masła jest bardzo duży. Warto popróbować różnych, nowych smaków i urozmaicić swoją dietę.
>>>Kupujesz tzw. produkty „dla dzieci”? Katarzyna Bosacka ostrzega!
WSPÓŁPRACA BARTEROWA