Dziecko i Figura

Główna

Całe jajko czy samo białko – co jest dla ciebie zdrowsze?

jajko

Czy powinno się jeść samo białko czy całe jajko ? To odwieczne pytanie, na które nie ma niestety łatwej odpowiedzi…

Podczas gdy niektórzy twierdzą, że białka jaj są znacznie zdrowsze, wielu kwestionuje tę mądrość. Wartość odżywcza jajka może się znacznie różnić w zależności od tego, czy ktoś spożywa całe jajko, czy tylko białko. Biała lub przezroczysta, gęsta ciecz otaczająca żółtko jaja, składa się w około 90 procentach z wody i w 10 procentach z białka. Zanim zdecydujesz, czy wolisz spożywać całe jajko, czy tylko żółtko, dowiedz się co ma do powiedzenia w tej kwestii dietetyczka Lovneet Batra.

Całe jaja są nie tylko bogatym źródłem witamin i minerałów, ale także mają wysoką zawartość białka i kalorii. Z drugiej strony, białka jaj mają zwykle niską zawartość witamin, wysoką zawartość białka i niską kaloryczność.

Czytaj też: Jajka – dlaczego warto je jeść?

jajko

Unsplash

Oto, na co musisz zwrócić uwagę

Podczas gdy całe jajka mogą dostarczać więcej białka do organizmu, mają one również tendencję do dostarczania większej ilości kalorii. Białko jaja uważane jest również za „pełne białko wysokiej jakości”, co oznacza, że ​​zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów w ilościach potrzebnych naszemu organizmowi.

Jedzenie całych jajek wiąże się również z uczuciem sytości i pomaga zużywać mniej kalorii. Wiadomo również, że są one bardziej korzystne odżywczo w porównaniu do samych białek jaj. Dostarczenie wystarczającej ilości białka w diecie jest również niezbędne do utrzymania i budowy mięśni, szczególnie jeśli ktoś próbuje schudnąć. Śmiało można więc powiedzieć, że białka jaj są lepszą opcją dla osób, które muszą kontrolować swoją wagę.

Białka jaj mogą być atrakcyjnym wyborem dla osób, które mają wysokie zapotrzebowanie na białko, ale muszą obserwować spożycie kalorii, takich jak sportowcy lub kulturyści. Podczas gdy cały cholesterol i tłuszcz w jajach znajduje się w żółtku, białka jaja nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu. Nie zawierają również węglowodanów ani cukru.

A ty wolisz spożywać całe jajka czy same białka?

Czytaj też: 7 błędów popełnianych przez osoby stosujące diety odchudzające

Źródło: CNN

Zdjęcia: Unsplash






  
Wyżej