Co jeść, żeby mieć świetną sylwetkę?

Wybór odpowiednich składników jedzenia może wspomagać nasz organizm na wiele różnych sposobów. Produkty bogate w błonnik, proteiny i odpowiednie tłuszcze mogą pomóc w utrzymaniu wymarzonej wagi.

Ponadto, dla równowagi wewnętrznej ciała warto zwracać uwagę na ilość antyoksydantów zawartych w naszej diecie.

Co należy jeść?

• Zielony groszek

Oto najlepsze źródło błonnika! Według „The Journal od Nutrition”, spożywanie groszku może nie tylko wstrzymać nas przed przybieraniem na wadze, dzięki skutecznemu zaspokajaniu głodu przy mniejszej ilości kalorii. Nawet przy braku specjalnej diety może prowadzić do utraty wagi. Bardzo ważne jest, aby spożywać 8 gram błonnika na każdy tysiąc spożywanych kalorii, zatem dla osoby, która średnio je 2 tys. kalorii, cel wytyczony jest jasno. Oprócz groszku, w osiągnięciu granicy 16 gramów mogą także pomóc maliny, truskawki i ciecierzyca (groch włoski).

• Łosoś

Duża zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3 w rybach takich jak łosoś czy tuńczyk to doskonała recepta na wzmocnienie skóry oraz jej mechanizmów obronnych przeciwko promieniowaniu UV. Według „American Journal of Clinical Nutrition”, spożywanie więcej niż 150 gramów ryb bogatych w owe kwasy może zmniejszyć prawdopodobieństwo występowania zrakowaciałych zmian skórnych o prawie 30%.

Czytaj też: Niskowęglowodanowe przekąski. Wypróbuj je koniecznie!

jeść
Pixabay

• Borówki

Jedzenie kubeczka zmiksowanych jagód dziennie (malin, truskawek, borówek) przez 8 tygodni może prowadzić do wzrostu ilości tzw. HDL organizmie (cząsteczek osocza, odpowiedzialnych za transport cholesterolu) oraz do obniżenia ciśnienia krwi. Za tak pozytywne działanie są odpowiedzialne polifenole, czyli organiczne związki chemiczne, występujące w roślinach o właściwościach przeciwutleniających i zmniejszających prawdopodobieństwo wystąpienia raka czy chorób układu krwionośnego.

• Arbuz

Produkty bogate w wodę są najbardziej sycące, jednak ich zamiennikiem nie jest absolutnie zwyczajne picie dużych ilości wody. Arbuzy (92% wody) są przy okazji świetnym źródłem witaminy C, antyoksydantów oraz likopenu, które mogą pomagać w ochronie przed chorobami serca i rakowaceniem komórek. Inne produkty, które zawierają dużą ilość wody to ogórki (95%), sałata (90%) i truskawki (91%).

• Pomidory

Sekretem posiadania gładkiej, aksamitnej skóry jest spożywanie produktów bogatych w witaminę C, takich jak: pomarańcze, pomidory, truskawki i brokuły. Prowadzi to także do częściowego spowalniania procesów starzenia się skóry oraz poczucia, że jest ona wysuszona. Ponadto, dzięki dużej zawartości antyoksydantów pomidory w szczególności mogą wspomagać ochronę przez promieniowaniem UV, wzmacniać kolagen.

Źródło: EatingWell/The Journal of Nutrition/American Journal of Clinical Nutrition/ChefKoch.de

Zdjęcia: Pixabay

Komentarze

Komentarze