Czego NIGDY nie należy jeść NA SUROWO?

Eksperci wymienili pokarmy, które spożywane na surowo mogą być szkodliwe dla zdrowia. Wśród nich znajdują się takie produkty, jak…

Surowe pożywienie

Dieta na bazie surowych produktów stała się jednym z najmodniejszych trendów i aspektów zdrowego stylu życia. Jednak nie wszystkie produkty spożywcze są równie korzystne, gdy są spożywane na surowo.

Unikaj spożywania surowych kiełbas

Przede wszystkim nie zaleca się spożywania kiełbas, które nie zostały poddane obróbce cieplnej. Mogą one bowiem zawierać listerię, niebezpieczną bakterię, która może zakłócać pracę układu pokarmowego i powodować zatrucia.

Czytaj też: Oto najbardziej niebezpieczne pokarmy dla psów! Unikaj ich jak ognia!

Fasola

Wśród niebezpiecznych surowych pokarmów znajduje się także fasola. Ta roślina strączkowa często zawiera szkodliwe substancje, które można usunąć tylko przez ekspozycję termiczną.

Surowe krewetki i ziemniaki

Za szkodliwe uważa się również surowe krewetki i ziemniaki. Często zawierają one pestycydy, ponieważ uprawia się je na farmach i przetwarza, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji.

W przypadku ziemniaków należy zwrócić uwagę na sposób ich przechowywania. Generalnie jest to jednak warzywo całkowicie bezpieczne, ale jeśli po długim przechowywaniu zaczyna kiełkować, bakterie, które tworzą się na kiełkach, wchodzą do samej bulwy i pozostają w niej, nawet jeśli kiełki zostaną odcięte.

Eksperci nie zalecają też spożywania surowych migdałów, grzybów, rabarbaru, pędów bambusa i manioku (tropikalnej rośliny bulwiastej).

Źródło: Lenta

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze