Dlaczego warto jeść ogórki? To warzywo MA MOC…

Ogórki są uważane za czwarte, najbardziej popularne warzywo na świecie. Przekonajcie się, dlaczego warto je jeść!

Czym są ogórki?

Ogórek to rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Warzywo to obejmuje co najmniej 52 gatunki. Ogórki są bardzo smaczne i łatwo dostępne. Niestety, warzywo to często spryskuje się pestycydami, dlatego ważnym jest, aby kupować żywność organiczną lub uprawiać je samodzielnie.

Jak smakuje ogórek?

Ogórek ma delikatny i orzeźwiający smak, więc świetnie nadaje się na kanapkę oraz do sałatek. Lubią go zarówno dzieci, jak i dorośli.

Jakie są główne właściwości tych warzyw?

Podpowiadamy!

ogórki
Pixabay

1. Ogórki są dobrym źródłem witamin z grupy B, więc zamiast pić kawę czy napoje gazowane – lepiej sięgnąć po kawałek ogórka.

2. Nawilżają ciało i uzupełniają codzienną porcję witamin. Ogórki mają 95 procent wody, dzięki czemu nawadniają organizm oraz pomagają mu wyeliminować toksyny.

3. Pielęgnacja skóry i włosów. Skórka ogórka może być używana jako okład do stosowania przy podrażnieniach skóry oraz przy poparzeniach słonecznych. Jak to zrobić? Umieść kawałek na podpuchniętych oczach, aby właściwości przeciwzapalne pomogły ci zmniejszyć obrzęk. Co ciekawe, krzem i siarka zawarte w ogórkach wspomogą również porost włosów.

4. Ogórek ma w sobie ważne minerały. Warzywo to ma w sobie istotne minerały, które pomogą obniżyć ryzyko zachorowania na kilka typów nowotworów, takich jak np. rak piersi, jajnika, macicy i prostaty.

5. Eliminuje efekt zamglonego lustra. Jeżeli nie lubisz, kiedy lustro w twojej łazience jest zamglone, użyj ogórka! Przed wzięciem prysznica natrzyj kawałkiem ogórka lustro, dzięki czemu ono nie zaparuje. A zamiast WD-40 na skrzypiące drzwi – również użyj ogórka, pocierając nim zawias.

ogórki
Pixabay

6. Utrata wagi. Ze względu na niską zawartość kalorii i wysokie stężenie wody, dieta ogórkowa jest idealna dla osób, które szukają skutecznego sposobu na utratę wagi. Codzienne spożywanie ogórka pomoże na przewlekłe zaparcia, więc jedz go jak najczęściej.

7. Ważny hormon. Sok z ogórka zawiera hormon, który jest potrzebny w komórkach trzustkowych produkujących insulinę, co jest korzystne dla pacjentów z cukrzycą. Naukowcy odkryli, że ogórki skutecznie obniżają poziom cholesterolu, więc pamiętaj, żeby włączyć je do swojej diety.

8. Wspomaga zdrowie stawów, łagodzi bóle i dnę moczanową. Ogórek jest doskonałym źródłem krzemu, który odbuduje zdrowie stawów, poprzez wzmocnienie tkanki łącznej. Warzywa te zawierają również witaminy A, B1, B6, C i D, kwas foliowy, wapń, magnez i potas.

Czytaj też: Dynia – sezonowy przysmak. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Źródło: Naturalnews.com

Zdjęcia: Pixabay

Komentarze

Komentarze