Dyniowe KOPYTKA od Anny Lewandowskiej – PRZEPIS

Kopytka to potrawa lubiana przez niemal wszystkich.

Miękkie i smaczne kluski przygotowane z ziemniaków. To właśnie kopytka stanowią świetny dodatek do obiadu. Mogą też stanowić samodzielne danie, gdy podamy je z masłem, sosem lub gulaszem.

Teraz swoim przepisem postanowiła się podzielić Anna Lewandowska. Napisała:

 

„Sezon dyniowy🎃 w pełni, dlatego korzystajmy z niego ile się da ☺🎃.
Dzisiaj prosty przepis 🤗 więc zaprasza Was do kuchni na KOPYTKA DYNIOWE !
Przepis znajdziesz u mnie na blogu”

 

Zaglądamy zatem na stronę Heathy Plan by Ann, a przepis brzmi następująco:

 

  1. 2 kg dyni pieczemy w piekarniku aż do miękkości. Po przestudzeniu, dynię obieramy ze skórki i blendujemy.
  2. Następnie wyrabiamy ciasto dodając jedno jajko i około 250 gram mąki kukurydzianej oraz szczypty soli.
  3. Z ciasta formujemy wałeczki, rozgniatamy i kroimy w kopytka.
  4. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.
  5. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Czytaj także: Dynia – sezonowy przysmak. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

 

na podst. hpba.pl

fot. instagram.com/annalewandowskahpba/?hl=pl

Komentarze

Komentarze