Ekspresowo, tanio i smacznie! Oto szybki przepis na własne pączki! SPRÓBUJ !

Szał pączkowy rozpoczął się już od północy. W niektórych miastach w Polsce, kolejki do cukierni rozpoczęły się właśnie od północy. A od rana w wielu dobrych cukierniach, pączków już nie ma – czekają na kolejną dostawę – albo jak w Warszawie za pączka trzeba zapłacić nawet 6 złotych !!!!

Więc dla tych, co nie chcą narażać się na kolejki i nie chcą płacić drogo za coś co zniknie za minutę, proponujemy mini pączki, równie smaczne co te w sklepach a znacznie tańsze.

Oto przepis:

Składniki

  • z podanej porcji wyjdzie około 50 szt.
  • 250 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 200 g jogurtu naturalnego kremowego
  • 50 g cukru pudru
  • około 1 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (około 8 g)
  • szczypta soli
  • około 2 łyżek rumu (można pominąć)
  • tłuszcz do smażenia, może być olej, smalec lub olej ze smalcem

 

 

Przygotowanie

  1. Ciasto możemy przygotować mikserem lub rózgą.Do miski wybijam jajka, dodaję cukier puder i mieszam tak aby składniki się połączyły.

    Następnie dodaję jogurt naturalny, skórkę z cytryny, sól, proszek do pieczenia i mieszam.

    Na koniec dodaję mąkę, rum i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby składniki dobrze się połączyły.

    Ciasto powinno być dość luźne (dokładnie pokazałam to na filmiku) i jeżeli jest za gęste, to należy dodać więcej jogurtu.

  2. Smażenie mini pączków:
    W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale pączki można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu.Przed wrzuceniem pączków na tłuszcz, najpierw wrzucam kawałek ciasta aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, jeżeli ciasto się smaży od razu po wrzuceniu to znaczy że można smażyć pączki.
    Pod garnkiem zmniejszam płomień na najmniejszy i smażę pączki.
  3. Ciasto nakładam dwoma łyżkami. Łyżki zanurzam w gorącym oleju, nabieram około 1/3 łyżki ciasta i wkładam do oleju, ciasto zsuwam z łyżki drugą łyżką.
    Na turę smażę po kilka pączków.Pączki smażę na jasno brązowy kolor, obracając je podczas smażenia. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

    Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem, pączki są gotowe. Życzę udanego smażenia i smacznego.

dkdl/smaker.pl

Komentarze

Komentarze