Jak usmażyć idealną jajecznicę? Słynna szefowa kuchni zdradza!

Słynna australijska szefowa kuchni, Maggie Beer zdradziła swój sposób na przygotowanie idealnej jajecznicy – donosi australijski portal Perth Now.

Jak zrobić idealną jajecznicę?

Beer zaczyna od rozbicia czterech jajek do garnka i ubicia ich trzepaczką. Następnie dodaje jedną trzecią szklanki śmietany i soli. Później sięga po swój sekretny składnik.

Tajemniczy składnik jajecznicy

Okazuje się, że Beer dodaje do swojej jajecznicy odrobinę… startej skórki pomarańczowej.

„Uwielbiam używać skórki pomarańczowej” – wyjaśnia szefowa kuchni.

„Dodaj ją teraz do mieszanki, ponieważ im dłużej w niej pozostanie, tym więcej uzyskasz smaku” – dodaje.

Czytaj też: Jajka – dlaczego warto je jeść?

To skórka pomarańczowa…

Beer bierze nieobraną pomarańczę i ściera jej skórkę na tarce. Następnie dokładnie wszystko miesza trzepaczką i wlewa na rozgrzaną patelnię, natłuszczoną niewielkim kawałkiem masła. Jajecznica powinna smażyć się przez kilka minut. W tym czasie należy ciągle mieszać ją szpatułką, a następnie podać na grzance z masłem i posypać pieprzem.

W kwietniu słynny brytyjski szef kuchni Gordon Ramsay zdradził, że zawsze, gdy przyjmuje do pracy nowego kucharza prosi go, by zrobił jajecznicę.

„Za każdym razem, gdy mamy nowego kucharza, zawsze prosimy go o zrobienie jajecznicy” – wyjaśnia.

„Jeśli okaże się idealna, nie ma wątpliwości, że ta osoba umie gotować”.

A jaki jest Wasz sposób na przygotowanie idealnej jajecznicy?

Źródło: Perth Now

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze