Jeśli nie mleko to co? Oto produkty, które wspierają zdrowie kości

Zdrowie kości jest warunkiem utrzymania ogólnego dobrego samopoczucia. Jak je wzmocnić? Wystarczy, że włączysz do swojej diety pewne produkty. Jakie konkretnie?

Mleko – niektórzy uważają je za jedyne dobre źródło białka dla kości i spożywają je codziennie. Ale jest wiele osób, które nie lubią pić mleka z różnych powodów. Mleko pomaga zapobiegać ciężkim stanom, takim jak krzywica i osteoporoza, a nawet zmniejsza ryzyko złamania.

Ale jeśli nie lubisz mleka i innych produktów mlecznych, istnieją pewne łatwo dostępne alternatywy, które są dobre dla wzmocnienia zdrowia twoich kości!

Trzy pokarmy, które wzmocnią twoje kości to:

1. Ziarenka sezamu

2. Szpinak

3. Sardynki

Ziarenka sezamu

kości
Unsplash

Mówi się, że spożywanie umiarkowanych ilości nasion sezamu każdego dnia, może zapobiec rozwojowi niedoborów mających wpływ na zdrowie naszych kości. Ziarenka te są dietetyczną rekomendacją dla osób, które już cierpią na choroby kości, ponieważ są one znane jako idealne antidotum na słabe kości.

Moczenie w wodzie tych bogatych w składniki odżywcze nasion, pomaga w absorpcji wapnia i składników mineralnych z nasion, a także zmniejsza działanie znajdującego się w nich kwasu szczawiowego, który może zapobiegać absorpcji składników odżywczych.

Białe nasiona sezamu zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe i Omega-6 oraz błonnik, żelazo, wapń, magnez i fosfor, które pomagają poprawić zdrowie kości. Czarne nasiona sezamu są bogate w niezbędne minerały, takie jak wapń, fosfor i cynk.

Sardynki

kości
Unsplash

Sardynki są doskonałym źródłem witaminy B12, która wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Ponadto, zawierają zdrową ilość witaminy D, która jest niezbędna dla utrzymania zdrowia kości.

Szpinak

kości
Unsplash

Niskie spożycie witaminy K wiąże się z większym ryzykiem złamań kości, dlatego zaleca się spożywanie szpinaku. Odpowiednie spożycie witaminy K jest ważne dla utrzymania dobrego zdrowia, ponieważ poprawia wchłanianie wapnia.

Chociaż szpinak nie może być uznawany za źródło wapnia, ponieważ zawiera również substancje zwane szczawianami, które wiążą wapń, warzywo to jest nadal zalecane dla utrzymania ogólnego zdrowia kości.

Czytaj też: Pełne czy o niskiej zawartości tłuszczu? Jakie mleko jest LEPSZE dla naszego dziecka?

Źródło: Indianexpress

Zdjęcia: Unsplash

Komentarze

Komentarze