Kumkwat – owoc, który trzyma na dystans raka

Kumkwat to owoc z rodziny cytrusów, zwany także ozdobną mandarynką lub złotą pomarańczą. Poza wspaniałym smakiem posiada on również liczne właściwości zdrowotne – m.in. może powstrzymać raka.

Dobry na poprawę odporności

Według naukowców, owoce kumkwatu powinny zażywać przede wszystkim osoby o słabej odporności, które często zapadają na grypę i sezonowe choroby wirusowe. Owoce tej rośliny są również korzystne dla przewodu pokarmowego. Ale główną właściwością kumkwatu jest spowolnienie rozwoju raka. Dzięki dużej ilości flawonoidów zawartych w tych owocach, są one w stanie uodpornić organizm na czynniki rakotwórcze, które przyczyniają się do rozwoju guzów.

Kumkwaty dostarczają również mniejszych ilości kilku witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, magnezu, potasu, miedzi i cynku. Jadalne nasiona i skórka kumkwatu zapewniają niewielkie ilości tłuszczów omega-3. Podobnie jak inne świeże owoce, kumkwaty mają właściwości nawadniające.

Kumkwat zawiera także dużą ilość wapnia, który pomaga wzmocnić kości oraz zapobiega pojawianiu się zmarszczek, trądziku i plam starczych. Owoc ten zaleca się spożywać ze skórką, a także można z niego zrobić dżem lub marmoladę.

Czytaj też: Użytkowniczka TikToka pokazała genialny sposób na umycie owoców i warzyw! Przetestujecie?

kumkwat
Pixabay

Gdzie się uprawia kumkwat?

Pierwotnie owoce te były uprawiane w Chinach. Teraz są również uprawiane w kilku innych krajach, w tym w cieplejszych obszarach Stanów Zjednoczonych, takich jak Floryda i Kalifornia.

Jak smakuje kumkwat?

W przeciwieństwie do innych owoców cytrusowych, skórka kumkwatu jest słodka i jadalna, a soczysty miąższ jest cierpki.

Wysoka zawartość wody i błonnika w kumkwatach sprawia, że są one sycące, ale mają stosunkowo niską kaloryczność. To sprawia, że ​​są świetną przekąską, gdy musimy bacznie obserwować swoją wagę.

Źródło: Healthline

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze