Kupiłeś TEN ser?! Możesz mieć DUŻE problemy!

Ten ser jest szalenie niebezpieczny. Jeśli go kupiłeś, możesz mieć niebywałe problemy!

Badanie jednej partii sera, które przeprowadzono w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej, wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich badanych próbkach.

Zobacz także: TE liczby przyniosą Ci szczęście! Sprawdź SPECJALNY horoskop!

Zjedzenie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do zachorowania na listeriozę.

Produkt: Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g

Numer partii: 12080

Data minimalnej trwałości: 06.02.2021

Producent: PPHU „Balser” Marian Górz, Wróblówka 102B, 34- 470 Czarny Dunajec, weterynaryjny numer identyfikacyjny 12111604

Fot. GIS

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Targu rozpoczął postępowanie w sprawie wydania decyzji administracyjnej, nakazującą poprawę wszystkich nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym. Zażądano też zaprezentowania pisemnego udokumentowania działań, które zakład podjął w celu znalezienia i usunięcia źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu.

Producent ruszył z procesem wycofywania produktu oraz poinformował swoich kontrahentów o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w serze.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Nie jedzmy tego „przysmaku”! Jest szalenie niebezpieczny!

Zobacz także: Czy można wyjechać w góry, aby… ratować zdrowie?! Jest OFICJALNA odpowiedź!

– Jeśli ten produkt został już spożyty, a po spożyciu wystąpiły objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ pod hasłem „LISTERIOZA” – podał Główny Inspektorat Sanitarny.

Fot. Pixabay

Źródło: GIS

Komentarze

Komentarze