KWIATY NA TALERZU zamiast WARZYW? Sprawdź, czy to bezpieczne dla twojego zdrowia

Dania z dodatkiem kwiatów jadalnych podbijają serca gości restauracji na całym świecie. Dlaczego warto je jeść, a których pod żadnym pozorem spożywać nie można? Odpowiedź poniżej.

Jadalne płatki kwiatów w swoim składzie zawierają podobne związki fitochemiczne do tych, które występują w zielonych warzywach liściastych.

Badanie, które zostało opublikowane w „Journal of Food Science” dowiodło, że jadalne płatki kwiatów są cennym źródłem odmładzających antyoksydantów fenolowych (np. kwasu galusowego, kwasu chlorogenowego, rutyny).

Działają na organizm człowieka przeciwzapalnie, mają pozytywny wpływ na stan naszej skóry.

Garść WAŻNYCH INFORMACJI:

Jedz tylko te kwiaty, które nadają się do spożycia – jeśli nie masz pewności, sięgnij po podręcznik na temat jadalnych kwiatów i roślin. Jedz kwiaty, które nie zagrażają twojemu życiu lub zdrowiu. Jeśli chcesz spróbować jadalnych kwiatów po raz pierwszy, najlepiej wybierz się do restauracji, która serwuje je w daniu. Bezpieczeństwo jest najważniejsze!

Nigdy nie jedz przydrożnych kwiatów ani tych zebranych w publicznych parkach. Mogły być one nawożone pestycydami lub herbicydami. Kwiaty przydrożne mogą być zanieczyszczone spalinami samochodowymi.

Jeśli cierpisz na alergię, stopniowo wprowadzaj jadalne kwiaty, ponieważ mogą one zaostrzać chorobę.

Zobacz też: Łączysz LEKI Z ALKOHOLEM? Spodziewaj się przedwczesnej ŚMIERCI!

Źródło: Womens Health

Źródło zdjęcia: Instagram

Komentarze

Komentarze