Masło czy margaryna- co jest zdrowsze do kanapek? ZNAMY ODPOWIEDŹ SPECJALISTY
W ciągu dnia zdarza nam się czasem sięgnąć po kanapki, by załagodzić głód i poczuć się nieco lepiej. Wielu z nas zadaje sobie jednak pytanie- co jest zdrowsze? Masło czy margaryna? Koniecznie przeczytaj odpowiedź dietetyka klinicznego.
Okazuje się, że żadna z tych opcji nie jest dobra, ponieważ zawierają one ogromne ilości miażdżycogennych nasyconych kwasów tłuszczowych i kilokalorii. Dietetyk Kinga Waszak uważa, że warto z nich zrezygnować, ponieważ nie wnoszą one nic dobrego do naszej codziennej diety, a wręcz przeciwnie – narażają na choroby serca, podwyższają poziom złego cholesterolu.
Zamiast masła czy margaryny lepiej użyć do smarowania kanapek dojrzałe awokado lub masło orzechowe 100%. Produkty te zawierają zdrowsze źródła tłuszczów roślinnych.
Faktem jest, że niektóre margaryny zawierają tłuszcze roślinne, warto zdawać sobie jednak sprawę, że zwykle są niezdrowe tłuszcze: kokosowe, słonecznikowe, czy palmowe.
Zdjęcie: Pixabay
Źródło: Przepis na zdrowie
Zobacz też: Te leki na nadciśnienie właśnie wycofano z obrotu! Przestań je przyjmować!