Masło czy margaryna- co jest zdrowsze do kanapek? ZNAMY ODPOWIEDŹ SPECJALISTY

W ciągu dnia zdarza nam się czasem sięgnąć po kanapki, by załagodzić głód i poczuć się nieco lepiej. Wielu z nas zadaje sobie jednak pytanie- co jest zdrowsze? Masło czy margaryna? Koniecznie przeczytaj odpowiedź dietetyka klinicznego. 

Okazuje się, że żadna z tych opcji nie jest dobra, ponieważ zawierają one ogromne ilości miażdżycogennych nasyconych kwasów tłuszczowych i kilokalorii. Dietetyk Kinga Waszak uważa, że warto z nich zrezygnować, ponieważ nie wnoszą one nic dobrego do naszej codziennej diety, a wręcz przeciwnie – narażają na choroby serca, podwyższają poziom złego cholesterolu.

Zamiast masła czy margaryny lepiej użyć do smarowania kanapek dojrzałe awokado lub masło orzechowe 100%. Produkty te zawierają zdrowsze źródła tłuszczów roślinnych.

Faktem jest, że niektóre margaryny zawierają tłuszcze roślinne, warto zdawać sobie jednak sprawę, że zwykle są niezdrowe tłuszcze: kokosowe, słonecznikowe, czy palmowe.

Zdjęcie: Pixabay

Źródło: Przepis na zdrowie

Zobacz też: Te leki na nadciśnienie właśnie wycofano z obrotu! Przestań je przyjmować!

Komentarze

Komentarze