Masz problemy Z TRZUSTKĄ? Pod żadnym pozorem nie jedz TYCH PRODUKTÓW!

Przewlekłe zapalenie trzustki to problem wielu Polaków. Bardzo często dopada osoby, które nadużywają alkoholu – nie jest to jednak regułą. Przewlekłe zapalenie trzustki u chorych  z nadczynnością przytarczyc, z pourazowym lub pooperacyjnym uszkodzeniem przewodu trzustkowego, z rakiem trzustki. Jeśli Ty również borykasz się z tym schorzeniem, pod żadnym pozorem nie jedz niżej wymienionych produktów.

PRODUKTY ZABRONIONE:

Pieczywo i produkty mączne: świeży chleb, chleb razowy, graham, torty, pączki, faworki, placki smażone, kasza gryczana.
Mięso i ryby: mięsa tłuste, ryby tłuste (węgorz, łosoś, śledź, makrela, sardynki), ryby solone i wędzone, wędzony drób, dziczyzna. Nie wolno jeść konserw rybnych i mięsnych, pasztetów,
kaszanki, salcesonu.
Mleko i nabiał: mleko pełne, kwaśna śmietana (słodka 12% śmietana – tak), sery topione, jaja na twardo, sadzone, w majonezie. Dozwolony jest kefir, natomiast jogurty raczej nie.
Tłuszcze: smalec, margaryny, boczek, słonina, skwarki, tłuszcz gęsi.
Warzywa: ogórki, rzodkiewka, seler, korniszony, grzyby, surowe warzywa w surówkach, groch, fasola, bób, kapusta, brukiew, cebula.
Owoce: wszelkie owoce niedojrzałe, suszone, orzechy, migdały. Owoce można spożywać w postaci musów lub pieczone (np. jabłka).
Desery: torty, ciastka cukiernicze z kremem, pączki, faworki, czekolada, chałwa, lody. Wskazane są galaretki na żelatynie, kisiele, musy, miód, bezy.
Napoje: mocna kawa i herbata, czekolada, kakao, napoje gazowane, alkohol pod każdą postacią.

Źródło: Dietetyk

Źródło zdjęcia: Pixabay

Zobacz też:

Komentarze

Komentarze