Naukowcy ostrzegają! ZŁA DIETA przed ciążą MOŻE…

Niezdrowa dieta przed ciążą może być katastrofalna w skutkach, ponieważ…

Zła dieta zwiększa ryzyko…

Według badań, jedzenie produktów o wysokiej zawartości tłuszczów i cukrów, jest jedną z przyczyn przedwczesnych porodów. Dlaczego?

Kobiety, które przed zajściem w ciążę stosują dietę bogatą w białko i owoce, rzadziej niż kobiety, które odżywiają się nieprawidłowo, doświadczają przedterminowego porodu. Okazuje się, że przedwczesne porody dotyczą aż połowy kobiet, które mają nieprawidłowe nawyki żywieniowe.

Badanie

Do powyższych wniosków doszli naukowcy z University of Robinson oraz Instytutu Badawczego Adelaide. Postawili oni sobie za cel znalezienie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób nawyki żywieniowe wpływają na przedwczesne urodzenia. Eksperci przebadali 300 kobiet z południowej Australii. Uczestniczki, które jadły pokarmy bogate w białko, w tym chude mięso, rybę, drób, owoce morza, pieczywo pełnoziarniste oraz warzywa, znalazły się w grupie kobiet o „niskim ryzyku urodzenia dziecka przed terminem” w porównaniu z pozostałymi.

Czytaj też: Niskowęglowodanowe przekąski. Wypróbuj je koniecznie!

dieta
Pixabay

Wnioski

Badacze doszli do wniosku, że racjonalna dieta powinna być wprowadzana przez przyszłe matki nie tylko w czasie ciąży. Należy o niej również pamiętać podczas jej planowania. To pierwsze tego typu badania, które dotyczyły oceny diety kobiet i szukania jej związku z czasem przyjścia na świat dziecka.

Jedna na dziesięć ciąż kończy się przedwczesnym porodem

Zdaniem doktor Jessiki Grieger, przedwczesny poród to główna przyczyna chorób i śmierci niemowląt. Szacuje się, że na świcie jedna na dziesięć ciąż kończy się zbyt szybkim rozwiązaniem.

Istnieje nadzieja, że wyniki tych badań pozwalają lepiej zrozumieć warunki, które prowadzą do przedwczesnego porodu a także pomogą poprawić jakość życia kobiet i dzieci. Istnieje również szansa na zapobieganie długotrwałym powikłaniom zdrowotnym dzieci, co do których zachodzi obawa, że urodzą się zbyt szybko.

Doktor Grieger ma nadzieję, że uzyskane wyniki badań wpłyną w pozytywnie na promowanie zdrowego odżywania na całym świecie, co w efekcie pozwoli zmniejszyć liczbę zgonów noworodków i wpłynie na poprawę ogólnego stanu zdrowia dzieci.

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie „The Journal of Nutrition”.

Czytaj też: Jak powinna wyglądać dieta ROCZNEGO dziecka?

Źródło: Sciencedaily.com

Zdjęcia: Pixabay

Komentarze

Komentarze