NIE CHCESZ ZACHOROWAĆ NA RAKA? Jedz to popularne warzywo jak najczęściej
Marchew jest bogatym źródłem beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem o wielu zaletach zdrowotnych. W organizmie beta karoten jest przekształcany w witaminę A, który dba o kondycję naszej skóry. Badania pokazują, że beta-karoten chroni także płuca przed toksynami, które prowadzą do raka płuc.
Marchew zawiera w swoim składzie witaminy, przeciwutleniacze i błonnik, co może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca i cukrzycę typu 2.
Nasze ciało potrzebuje pewnych niezbędnych minerałów, witamin, błonnika i enzymów, aby wspomóc proces trawienia. Warzywa te mają ich pod dostatkiem. Marchew ma równe ilości zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika, co pomaga „przesuwać” pokarm przez układ trawienny. Błonnik zawarty w nich wspomaga perystaltykę naszych jelit i zapobiega powstawaniu otyłości.
Warto wiedzieć, że spożywanie zbyt dużej ilości żywności tworzącej zakwaszenie organizmu, ma negatywny wpływ na zdrowie, ale jedzenie marchwi może pomóc przywrócić organizmowi korzystny poziom pH. Dąż do tego, aby około 80% dziennego spożycia żywności było alkalizującymi pokarmami, takimi jak marchew i inne warzywa korzeniowe.
Marchew zawiera dużo kwasu foliowego i witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na zdrowie układu nerwowego oraz usprawniają pracę układu trawiennego. Ponadto regulują metabolizm komórkowy i chronią przed chorobami przewlekłymi m.in. nowotworami.
Źródło: Stressfree
Zobacz też: Joanna Krupa urodzi BLIŹNIAKI? To zdjęcie zaskoczyło jej fanów!
Źródło zdjęcia: Pixabay