NIE KUPUJ TYCH RYB! Są szkodliwe dla zdrowia!

Wielu dietetyków doradza, by do swojej codziennej diety włączyć ryby, bogate w cenne białko oraz kwasy omega 3. Okazuje się jednak, że jedzenie niektórych ryb może przynieść nam więcej szkody niż pożytku. O które z nich chodzi?

Mowa o PANGACH! 

„Ryby te są hodowane w zanieczyszczonych wodach Mekongu. Trzyma się je w przepełnionych zbiornikach, karmi mączkami i tłuszczem rybim, w którym często występują toksyczne substancje” – tłumaczy doktor Marek Szołtysik z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Ponadto, panga zawiera bardzo mało substancji odżywczych. W jej składzie znajdziemy jedynie 18 procent białka, niewielką ilość kwasów omega 3, a także bardzo niski wskaźnik witamin.

Specjalista radzi by wybierać zdrowsze ryby np. łososia, pstrąga, lub tuńczyka.

Źródło: womenshealth

Źródło zdjęcia: pixabay

Zobacz też: Popularny KSYLITOL – Co to za CUKIER i czy WARTO go stosować?

Komentarze

Komentarze