Nie masz pomysłu na obiad? Ten przepis ZACHWYCI TWOICH DOMOWNIKÓW!
W cebuli znajdziemy mnóstwo dobroczynnych składników mineralnych, takich jak: potas, żelazo, magnez, siarka, fosfor, wapń, cynk, krzem, selen i sód. Zupa krem z cebuli idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe podczas mroźnych, zimowych dni. Poniżej znajdziecie przepis oraz sposób przygotowania posiłku na bazie cebuli.
Składniki
– 6 średnich cebul
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
– szczypta majeranku
– szczypta tymianku
– około 0,5 l bulionu warzywnego
– olej do smażenia
– łyżka mąki
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, czosnek siekamy, podsmażamy składniki na odrobinie oleju. Dodajemy do nich mąkę oraz paprykę. Po zeszkleniu przekładamy je do garnka oraz zalewamy bulionem – tak, aby minimalnie przykrył składniki. Dodajemy majeranek i tymianek. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie blendujemy składniki oraz przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z grzankami, bądź chlebem.
Zobacz też: Jedz i chudnij! Rozgrzewająca i zdrowa ZUPA KREM Z KALAFIORA
Źródło: kuchnialidla.pl
Źródło zdjęcia: Youtube