Odkryto śmiertelne niebezpieczeństwo ryżu

Brytyjscy naukowcy powiązali spożycie ryżu ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Odpowiednie badanie zostało opublikowane w czasopiśmie naukowym „Science of the Total Environment”.

W czym tkwi niebezpieczeństwo ryżu?

Ryż jest jednym z podstawowych składników w ludzkiej diecie. Spożywa się go niemal w każdym zakątku świata. Niestety, jak wykazały liczne badania, ryż może gromadzić toksyny i arszenik, które następnie dostają się do organizmu człowieka. Arsen został uznany za niebezpieczny dla serca i naczyń krwionośnych, a długotrwałe stosowanie tego pierwiastka, nawet w małych dawkach, zdaniem ekspertów, każdego roku wiąże się z tysiącami przedwczesnych zgonów.

Czytaj też: TEN czynnik aż o 82% zwiększa ryzyko zachorowania na raka! Robi to większość z nas!

Badanie

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetów w Manchesterze i Salford (Wielka Brytania). Okazało się, że 25 procent konsumentów ryżu w Anglii i Walii z problemami zdrowotnymi jest bardziej narażonych na śmierć z powodu chorób układu krążenia.

 „Symulowane zwiększone ryzyko zdrowotne wynikające ze spożywania ryżu wynosi około sześciu procent” – powiedział profesor David Polya.

Warto spożywać inne zboża

Aby zmniejszyć ryzyko chorób, eksperci doradzili miłośnikom ryżu zróżnicowanie diety innymi zbożami. Naukowcy zalecili również ograniczenie spożycia popularnego produktu lub wybranie różnych rodzajów ryżu – na przykład basmati lub ryż polerowany. Według ekspertów ponad trzy miliardy ludzi na świecie konsumuje ryż jako podstawowy pokarm w swojej codziennej diecie.

Źródło: Manchester.ac.uk

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze