Oto sekret doskonałej kiszonej kapusty!

Ekspert od zdrowego odżywiania, prezenter telewizyjny oraz szef kuchni Sergey Sinitsyn ujawnił sekret doskonałej kiszonej kapusty. Jak przyrządzić taką kapustę, żeby zachowała ona jak najwięcej składników odżywczych oraz bogactwo smaku?

Kapusta kiszona – jakie skrywa zalety?

„Kapusta kiszona to jedno z najzdrowszych dań, przed którym wszyscy dietetycy na świecie zdejmują czapki” – mówi Sinitsyn.

Według niego to sfermentowany produkt, który pomaga przywrócić wewnętrzną mikroflorę.

Kapusta kiszona zawiera mnóstwo dobrych składników odżywczych, takich jak:

  • Błonnik (3 gramy w filiżance)
  • Węglowodany
  • Wapń
  • Witaminy A, C i K.
  • Żelazo
  • Folian
  • Magnez
  • Fosfor
  • Potas

Czytaj też: Nieoczekiwany produkt pomoże w walce z koronawirusem? Masz go w lodówce!

Jak przygotować idealną kiszoną kapustę?

Kucharz zalecił kiszenie średniej wiekowo kapusty bez dodatku cukru i oleju roślinnego. W takim przypadku uzyskany produkt będzie bardziej przydatny i mniej pożywny. Nie używaj również zwykłej soli kuchennej.

„Nikt nie używa soli kuchennej do przygotowywania kapusty. Używam tylko i wyłącznie różowej soli himalajskiej. Powstała ponad 100 milionów lat temu, kiedy natura była czystsza. Zwykła sól jest bardziej odczynnikiem – nie ma w niej nic oprócz chlorku sodu. Nawet smakuje inaczej. Jeśli będziesz trzymać ją w ustach, zacznie szczypać cię w język, jakby cię zżerała. Sól morska nie powoduje takiego efektu, tylko z czasem ujawnia smak pozostałych składników. Jest dostępna niemal we wszystkich sklepach” – mówi Sergey Sinitsyn, ekspert ds. zdrowego żywienia.

Źródło: Healthline

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze