Close Menu
    Ostatnie wiadomości

    Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E

    2025-03-29

    Dlaczego warto uczyć dzieci wdzięczności i jak to robić skutecznie?

    2025-03-29

    Zdrowy sen u dzieci – jak stworzyć idealną rutynę wieczorną

    2025-03-29
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E
    • Dlaczego warto uczyć dzieci wdzięczności i jak to robić skutecznie?
    • Prace domowe nie są już obowiązkowe. Co się zmieniło w polskich szkołach?
    • Zdrowy sen u dzieci – jak stworzyć idealną rutynę wieczorną
    • Mikrobiom jelitowy dziecka – fundament odporności i emocji. Co mówią najnowsze badania z 2025 roku?
    • Czy nadmiar zajęć dodatkowych szkodzi dzieciom? Balans między nauką a odpoczynkiem
    • Wychowanie przez sztukę – jak muzyka, teatr i plastyka kształtują osobowość dziecka?
    • Jak rozmawiać z dzieckiem o trudnych wydarzeniach światowych – wojny, kryzysy, migracje
    Facebook X (Twitter)
    Dziecko i Figura
    • Strona główna
    • DZIECKO
    • Zdrowie
    • Mama i tata
    • Ciąża
    • Żywienie
    • Kontakt
    Dziecko i Figura
    Strona główna»Główna»Pikantna tarta z dynią i gorgonzolą
    Główna

    Pikantna tarta z dynią i gorgonzolą

    HonyHony2017-12-032 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Przełom jesieni i zimy jest idealnym czasem na dania z dynią.

    Nieobiektywnie stwierdzam, że tarta z dynią jest przepysznym daniem, niebanalnym, docenią je domownicy i goście.

    Składniki:

    ciasto:
    • 180 g mąki (może być razowa)
    • 100 g masła
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • zimna woda

    nadzienie:
    • 300 g puree z dyni
    • kilka połówek orzecha włoskiego
    • 4 duże jajka
    • 100 ml śmietany
    • 200 g sera gorgonzola lub roquefort
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Najpierw trzeba przygotować puree z dyni: umytą dynię kroję na cząstki (ósemki? szesnastki?), które w najgrubszym miejscu powinny mieć jakieś 2 cm. Plastry układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piekę ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka. Kiedy ostygnie, wykładam na durszlak, by odciekła, obieram ze skóry, wyjmuję pestki i miksuję miąższ. Odsączanie nie zawsze jest konieczne, zależy to od gatunku dyni.

    Przygotowuję ciasto: do miski przesiewam mąkę, plastikową łopatką siekam ją z miękkim masłem, jednym jajkiem i solą, dodaję odrobinę wody. Szybko zarabiam gładkie ciasto, formuję kulę.

    Formę smaruję masłem, rozwałkowuję ciasto i przekładam do formy. Oblepiam spód i boki, nakłuwam widelcem. Wkładam do lodówki na ok. 30 minut, następnie rozkładam na cieście arkusz papieru, wysypuję suchy groszek i wstawiam do zimnego piekarnika, który ma się rozgrzać do 180 stopni. Ciasto piekę, aż nabierze złotego koloru, ok. 25 minut. Następnie zdejmuję papier z groszkiem, smaruję ją roztrzepanym jajkiem i piekę kolejne kilka minut (5-7), by jajko się ścięło.

    Połówki orzecha rumienię na suchej patelni. Nie zostawiam bez nadzoru, bo lubią się przypalić.

    Puree z dyni mieszam z jajkami, śmietaną, przyprawami i roztartymi ząbkami czosnku. Na podpieczony spód wykładam masę dyniową, na wierzchu układam pokrojony w kostki ser i połówki orzecha. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 35 minut.

    Przed podaniem musi chwilę odstać, bo pokrojona na gorąco rozpływa się na talerzu. Doskonale smakuje z lekkim winem.

    Dorota Smoleń, dwiechochelki.pl

     

    gotowanie kuchnia przepisy kulinarne wspólne gotowanie
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E

    2025-03-29

    Mikrobiom jelitowy dziecka – fundament odporności i emocji. Co mówią najnowsze badania z 2025 roku?

    2025-03-29

    Jak ograniczyć fast foody – Alternatywne przepisy na domowe, zdrowe wersje ulubionych dań

    2025-03-27

    Dieta eliminacyjna u dzieci – kiedy i jak bezpiecznie wprowadzać ograniczenia pokarmowe

    2025-03-27

    Jak radzić sobie z wybrednymi smakoszami? – Praktyczne techniki zachęcania dziecka do próbowania nowych potraw

    2025-03-27

    Jak zachęcić dziecko do picia wody?

    2025-03-26
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Nie przegap
    DZIECKO

    Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E

    Czy twoje dziecko naprawdę potrzebuje suplementów witaminowych? A może wystarczy dobrze skomponowany talerz? W świecie,…

    Dlaczego warto uczyć dzieci wdzięczności i jak to robić skutecznie?

    2025-03-29

    Prace domowe nie są już obowiązkowe. Co się zmieniło w polskich szkołach?

    2025-03-29

    Zdrowy sen u dzieci – jak stworzyć idealną rutynę wieczorną

    2025-03-29
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E

    2025-03-29

    Dlaczego warto uczyć dzieci wdzięczności i jak to robić skutecznie?

    2025-03-29

    Prace domowe nie są już obowiązkowe. Co się zmieniło w polskich szkołach?

    2025-03-29

    Zdrowy sen u dzieci – jak stworzyć idealną rutynę wieczorną

    2025-03-29
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Polityka prywatności
    © 2025 https://dzieckoifigura.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.