Dziecko i Figura

DIETA

Podajesz TO DZIECKU? To prawdziwa TRUCIZNA, która może powodować wiele chorób!

błędy wychowawcze, wychowanie dziecka, psychopata

Wielu rodziców podaje swoim pociechom na śniadanie parówki. Parówki to krótkie, cienkie kiełbaski z mielonego mięsa, które są owiane bardzo złą sławą. Czy słusznie? Czy parówki mogą powodować choroby?

W składzie parówek znajdziemy mięso oddzielane mechanicznie- resztki skór, tłuszczu i ścięgien pozostałych na kurzych korpusach po odcięciu mięsa. Zastanówcie się, czy naprawdę chcecie spożywać taki produkt?

„Parówki zawierają dużo soli – zwykle 2 – 2,5 g w 100 g czyli w 2 parówkach. To dużo, biorąc pod uwagę fakt, że zalecana ilość soli w diecie wynosi 5 g”- czytamy na portalu Poradnik Zdrowie.

Idziemy dalej. Silnie przetworzone mięso w parówkach zawiera azotany i azotyny- te pierwsze są bezpieczne dla człowieka, natomiast drugie, azotyny stają się toksyczne w zbyt dużych dawkach. Okazuje się, że w trakcie obróbki termicznej mięsa na parówki, związki te zmieniają się w nitrozoaminy- składniki rakotwórcze.

Częste spożywanie parówek może mieć opłakane skutki. Mimo, że dzieci je uwielbiają, warto podejść do tematu z rozsądkiem i nie włączać ich do dziecięcej diety. Warto wiedzieć, że zwiększają one ryzyko powstania guza mózgu i chłoniaka.

Zobacz też: Ruby Chocolate – NOWY rodzaj CZEKOLADY?

Źródło: Poradnik Zdrowie

Źródło zdjęcia: Youtube




  
Wyżej