Pomidory – kto NIE powinien ich jeść?

Pomidory są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Istnieje jednak kilka grup osób, które powinny unikać tego warzywa. Dlaczego?

Kto nie powinien spożywać pomidorów?

Eksperci wymieniają kilka grup osób, którym nie zaleca się spożywania pomidorów. Warzywa te nie są wskazane dla osób cierpiących na zapalenie żołądka i wrzody. Powodem tego jest duża ilość kwasów organicznych w nich zawartych. Pomidory nie są również wskazane dla alergików. Badacze zauważają, że ​​w przypadku chorób przewodu żołądkowo-jelitowego lepiej nie jeść świeżych pomidorów. Podkreślają, że ​​pomidory przetworzone termicznie są znacznie zdrowsze.

Dietetycy zalecają również spożywanie mniejszej ilości sosów pomidorowych ze sklepów, ponieważ zawierają one cukier, wzmacniacze smaku i ostre przyprawy. Wszystko to może powodować podrażnienie lub obrzęk, szczególnie u osób z problemami żołądkowymi.

Co się dzieje, kiedy osoba zdrowa je za dużo pomidorów?

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia pomidorów są nieocenione. To pulchne czerwone warzywo, które jest jednocześnie owocem, wykorzystywane jest w wielu kuchniach na całym świecie. Jest ono również stosowane jako element zabiegów upiększających. Pomidory są też chwalone ze względu na ich silne właściwości przeciwutleniające, a także uważa się, że mają one właściwości ochronne przed niebezpiecznym promieniowaniem UV pochodzącym ze słońca. Pomidory mogą nadać smaku potrawom, a także sprawić, że twoja skóra będzie miękka i elastyczna. Ale czy wiesz, że nawet pomidory mogą powodować pewne skutki uboczne, których nie powinno się ignorować?

Czytaj też: 6 pomysłów na pyszne wegańskie śniadanie. Który wybierasz?

Oto kilka skutków ubocznych jedzenia zbyt dużej ilości pomidorów:

1. Nadmierne zakwaszenie żołądka. Pomidory zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, które powodują nadmierne zakwaszenie żołądka. Spożycie zbyt dużej ilości pomidorów może spowodować refluks żołądkowy z powodu produkcji nadmiaru kwasu żołądkowego.

2. Alergie. Pomidory zawierają związek zwany histaminą, który może prowadzić do wysypki skórnej lub alergii. W przypadku osób uczulonych na pomidory spożycie tego warzywa może prowadzić do poważnych objawów, takich jak obrzęk ust, języka i twarzy, kichanie, podrażnienie gardła, itp…

3. Kamienie nerkowe. Może się to wydawać zaskakujące, ale jedzenie zbyt dużej ilości pomidorów może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych. Dzieje się tak, ponieważ pomidory są bogate w wapń i szczawian, których nadmiar nie jest łatwo metabolizowany ani usuwany z organizmu. Pierwiastki te zaczynają odkładać się w organizmie, prowadząc do powstania kamieni nerkowych.

Źródło: Food Matters

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze