Dziecko i Figura

Główna

Ponieważ coś musi zrównoważyć te wszystkie świąteczne ciasteczka, wino i smażone jedzenie! Przeczytaj, a będziesz zachwycona tą wspaniałą sałatką.

Jarmuż i sałatka z pieczonego kalafiora

Dokarm swoją obsesję na punkcie kalafiora dzięki tej sycącej  sałatce z orzeszkami pinii, złotymi rodzynkami i serem feta.  Pieczony kalafior i świeży jarmuż łączą się w przepis na sałatkę, która ma na celu utrzymanie zdrowego serca i pełnego brzucha.

CZAS CAŁKOWITY: 25min

POZIOM: łatwy

WYDAJNOŚĆ: 4 porcje

#Składniki

1 średni  kalafior, podzielony na różyczki

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1/4 szklanki soku z  cytryny

3 szklanki jarmużu

1/4 małej czerwonej cebuli, bardzo cienko pokrojonej

1/3 szklanki  pokruszonego sera feta

1/3 szklanki rodzynek

1/3 szklanki orzechów piniowych

#Wskazówki

Na dużą blachę do pieczenia, wrzucić kalafior skropiony oliwą i 1/8 łyżeczki soli i pieprzu. Piecz w piekarniku  180 stopni przez 25 minut lub do momentu, gdy łodygi będą miękkie.

W dużej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i 1/2 łyżeczki soli. Wrzuć jarmuż. Odstaw co najmniej 5 minut.

Do jarmużu dodaj upieczony kalafior, cebulę, ser feta, złote rodzynki i prażone orzeszki piniowe. Wymieszaj, aż dobrze się połączą.

#Informacje o wartości odżywczej (na porcję):

około 370 kalorii, 10 g białka, 27 g węglowodanów, 28 g tłuszczu (5 g tłuszczów nasyconych), 6 g błonnika, 475 mg sodu.

DB

Źródło: doodhousekeeping.com

Foto: pinterest.com



  
Wyżej