POZNAJ NIEZWYKŁE KORZYŚCI KORZYSTANIA Z CZARNEGO CZOSNKU
W ostatnich latach czarny czosnek zyskał na popularności wśród szefów kuchni, ponieważ ma słodszy i łagodniejszy smak niż biały czosnek. Oprócz kulinarnego zainteresowania czosnkiem czarnym, rośnie również zainteresowanie potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, jakie oferuje.
Czerń czosnkowy to właściwie tradycyjny biały czosnek, który został poddany procesowi peklowania. W istocie świeże ząbki czosnku są przechowywane w wysokich temperaturach (typowo 65-80’C) i wilgotności (70-80%) przez kilka tygodni. Ten proces utwardzania, znany naukowo jako „reakcja Maillarda”, zmienia kolor czosnku i zmienia jego chemiczną naturę.
Oto niektóre z kluczowych korzyści zdrowotnych, które czarny czosnek wydaje się oferować :
Obniża poziom cholesterolu
Czerń czosnkowy wydaje się jednak mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu w organizmie. Badania z Korei, podczas których naukowcy próbowali oszacować potencjalne korzyści czosnku czarnego dla osób cierpiących na otyłość, pokazały, że czarny czosnek spowodował zarówno obniżenie poziomu trójglicerydów, jak i całkowitego cholesterolu w porównaniu do wartości początkowej.
Wzmacnia system odpornościowy
Sugerowano, że czosnek wspiera układ odpornościowy poprzez stymulowanie białych krwinek biorących udział w odpowiedzi immunologicznej. Rola czosnku w wychwytywaniu przeziębienia została również zbadana z pewną sugestią, że może zmniejszyć występowanie przeziębień, chociaż potrzeba więcej badań, aby to potwierdzić.
Walczy z infekcją bakteryjną
Rosnące zainteresowanie potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi czosnku czarnego doprowadziło do zbadania jego zdolności do kontrolowania nowotworów. Jednak badania przeprowadzone w Japonii dokonały dość zaskakującego odkrycia podczas jednego z eksperymentów. Naukowcy odkryli, że ekstrakt z czarnego czosnku wykazuje działanie przeciwbakteryjne, szczególnie w odpowiedzi na tak zwane „istotne z medycznego punktu widzenia” patogeny, takie jak MRSA i E. coli .
Zapewnia ochronę antyoksydacyjną
Czarny czosnek posiada wiele mechanizmów antyoksydacyjnych, które mogą hamować uszkodzenia związane ze starzeniem i rozwojem różnych chorób. Te efekty antyoksydacyjne okazały się obiecujące dla różnych warunków zdrowotnych w badaniach na zwierzętach, w tym cukrzycy typu 2 i zdrowia wątroby, ale potrzebne są dalsze badania z udziałem ludzi w celu potwierdzenia tych korzyści.
Zapewnia mnóstwo witamin
Eksperci stwierdzili, że ciepło używane do zamieniania surowego czosnku w czarny czosnek wydaje się koncentrować witaminy, stwierdzając, że „całkowita zawartość rozpuszczalnych w wodzie witamin wzrosła o około 1,15 do 1,92 razy w czosnku czarnym niż w świeżym czosnku”.
A zatem, gotowa do wypróbowania czarnego czosnku? Czosnek czarny jest uniwersalnym składnikiem, dlatego można go używać w różnych potrawach, dostosowanych do różnych smaków. Możesz zacząć od włączenia go do marynaty, aby użyć do pokrycia mięsa lub warzyw lub dodania go do zupy lub sosu do sałatek.
DB
Źródło: simplysupplements.co.uk