Prawie jak chatka z piernika – nietypowy przepis na przedświąteczne śniadania!

Co prawda, do bajkowej chatki z piernika trochę mu brakuje. Jednak szybkość przygotowania i smak wiele rekompensuje. Tym razem, proponujemy  piernikowy torcik naleśnikowy, czyli  przysmak, który zaserwowany w okresie przedświątecznym pozwoli nie tylko poczuć, ale i zasmakować klimatu nadchodzącego Bożego Narodzenia!

Pyszne, puszyste i lekkie naleśniki z delikatną piernikową nutą. Dodatkowo ubrane w zgrabny  torcik prezentują się niezwykle uroczo. Z pewnością może mogą być jedną z lepszych propozycji zimowego śniadania, którym zajadać się będą wszyscy domownicy!

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/835-tort-nalesnikowy-z-kremem-z-mascarpone

Torcik piernikowy z naleśników

Składniki do naleśników:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • płaska łyżka ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia

Dodatkowo potrzebujemy:

  • 90 dag białego sera mielonego
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 35 ml 30% śmietanki
  • 15 dag białej czekolady

Przyrządzenie torciku:

  •  Miksujemy wszystkie składniki ciasta. Następnie na rozgrzanym oleju smażymy cienkie naleśniki. Po usmażeniu odstawiamy do ostudzenia.
  • Następnie miksujemyj żółtka, cynamon, ser, cukier puder oraz cukier waniliowy.
  • Przygotowane uprzednio naleśniki przekładamy na zmianę serem i powidłami. Na górze musi być naleśnik. Odstawiamy na około 1,5 godz. do lodówki.
  • W podgrzanej lekko śmietance rozpuszczamy pokruszoną białą czekoladę. Następnie polewamy torcik, a całość schładzamy w lodówce.
    https://www.instagram.com/littlehungrylady/

Jeżeli chcesz nadać torcikowi jeszcze więcej świątecznego charakteru, udekoruj go przed podaniem pierniczkami.

Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/agnieszka_oblak_tortyciastka/

 

Komentarze

Komentarze