Dziecko i Figura

GOTOWANIE

Co się stanie z TWOIM CIAŁEM, gdy regularnie będziesz jeść AWOKADO?

właściwości awokado, wpływ awokado na zdrowie, awokado a odchudzanie

Awokado to owoc o właściwościach odżywczych i leczniczych. Jest kaloryczne, ale bogate w witaminy i składniki mineralne. Co się stanie, jeśli na stałe włączymy je do naszej diety i będziemy jeść regularnie? Sprawdź.

Nie przytyjesz
Chociaż awokado jest kaloryczne, pomaga utrzymać wagę, a nawet schudnąć. Owoc ten syci na długo, więc nie powoduje, że w krótkim czasie po posiłku odczuwamy potrzebę podjadania.

Awokado nie zawiera cukru. Obecne w jego składzie nienasycone kwasy tłuszczowe podkręcają metabolizm. Badania amerykańskich naukowców potwierdziły, że osoby, które codziennie jedzą pół awokado, obwód brzucha zmniejsza się o 2 centymetry (po upływie kilku tygodni).

Jeśli naszym celem jest zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, powinniśmy jeść awokado codziennie. Warto włączyć go do sałatek i kanapek, można z niego przygotować guacamole.

Ryzyko rozwoju chorób serca spadnie
Awokado jest bogate w tłuszcze nienasycone,
dostarcza też niedużą ilość tych nasyconych. Z tego względu pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Wysokie stężenie tego parametru prowadzi do miażdżycy, zawału serca czy udaru.

Owoc ten jest też bogaty w przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za rozwój chorób i przedwczesne starzenie się organizmu. Antyoksydanty zmniejszają stres oksydacyjny, dzięki czemu krążenie jest lepsze.

Poprawisz wzrok
W skład awokado wchodzą karotenoidy,
które poprawiają wzrok. Sprawiają, że wady tego narządu pojawiają się później.

Dodatkowo w tym owocu znajdują się kwasy tłuszczowe i witamina E. Te składniki mają pozytywny wpływ na stan skóry. Jeśli będziemy je jeść regularnie, cera będzie elastyczna, bez zmarszczek, gładsza. Będzie wyglądać na zdrową.

Ryzyko rozwoju nowotworu spadnie
Awokado jest bogate w fitochemikalia,
które wykazują działanie antyrakowe. Inne składniki o podobnych właściwościach to glutation i ksantofilina. Zmniejszają one ryzyko rozwoju nowotworu jamy ustnej.

Zobacz też: Jedz DWA dziennie, a twoje CIAŁO ZMIENI SIĘ nie do poznania

Źródło: lifehack.org
Źródło zdjęcia: pixabay.com


  
Wyżej