Słynny szef kuchni zdradza sekret IDEALNYCH frytek! Przetestujesz?
Jak zrobić idealne, pyszne i chrupiące frytki? Poznajcie przepis znanego szefa kuchni!
Rob Nixon zdradza swój przepis
Znany australijski szef kuchni Rob Nixon ujawnił swój sposób na zrobienie idealnych frytek, jak z McDonald’s. Według Nixona, sekret polega na tym, że frytki należy smażyć dwa razy przez cztery minuty. Szef kuchni z Perth w Australii Zachodniej pokazał, jak usmażyć frytki a’la McDonald’s w domu, używając trzech dużych ziemniaków, wody, syropu kukurydzianego, oleju rzepakowego i soli.
Czytaj też: Przestała jeść McDonald’sa i zmieniła się nie do poznania! Zobacz!
Jak zrobić idealne frytki?
Na początku kucharz zaleca pokrojenie ziemniaków na cienkie plasterki i pozostawienie ich w misce z zimną wodą na dziesięć minut. Wyjaśnił, że dzięki temu z frytek usunie się nadmiar skrobi. Następnie posiekane ziemniaki należy przenieść do pojemnika z gorącą wodą rozcieńczoną łyżką syropu kukurydzianego. W tej mieszaninie powinny one leżeć przez kolejne dziesięć minut. Nixon twierdzi, że syrop kukurydziany nada frytkom lekką słodycz, a po upieczeniu sprawi, że będą miały złoty kolor.
Następnie frytki należy osuszyć ręcznikiem i umieścić na pół godziny w lodówce. W międzyczasie trzeba podgrzać dużą ilość oleju rzepakowego. Schłodzone frytki umieszczamy w oleju i smażymy dwa razy przez cztery minuty.
„Dopiero drugie smażenie nadaje frytkom autentyczny smak i złotą skórkę” – podkreśla Australijczyk.
Gdy frytki przejdą wszystkie etapy gotowania, Nixon zaleca posypanie ich łyżeczką soli i ulubionych przypraw.
Źródło: Daily Mail
Zdjęcie: Pixabay