ŚMIERCIONOŚNE substancje! Tego pod żadnym pozorem NIE PODGRZEWAJ w mikrofalówce!

Istnieje szereg produktów, których pod żadnym pozorem nie należy podgrzewać w kuchence mikrofalowej! Na przykład?

Nigdy tego nie rób!

Według naukowców, wiele produktów traci swoje korzystne właściwości po podgrzaniu, a czasem nawet zamienia się w truciznę. Według FDA, producenci nie są zobowiązani do testowania swoich produktów pod kątem przydatności w kuchence mikrofalowej, dlatego etykieta „bezpieczna dla mikrofalówki” nie jest tak naprawdę przekonująca.

Jajka na twardo

Nigdy nie należy podgrzewać jajek w kuchence mikrofalowej. Ponieważ ciepło wytwarza parę wewnątrz jaja, jajko ostatecznie eksploduje. Aby uniknąć poparzeń palców i sprzątania bałaganu, lepiej gotuj jajka na kuchence lub w specjalnym bojlerze na jajka.

Sałatka warzywna

Nie warto również wpadać na pomysł podgrzania sałatki warzywnej wyjętej prosto z lodówki. Badacze ostrzegają, że ​​rośliny mogą zawierać azotany, które po podgrzaniu zamieniają się w toksyczną nitrozoaminę.

Zimna Cola

Nie próbuj też „chronić” gardła przez podgrzanie w mikrofalówce zbyt zimnej Coli dietetycznej. Często dodaje się do niej słodzik aspartam, który po ekspozycji na wysoką temperaturę zamienia się w formaldehyd, porównywalny pod względem toksyczności z arsenem.

Mięso

Nigdy nie należy rozmrażać mięsa w kuchence mikrofalowej. Podczas gdy zewnętrzna krawędź mięsa ugotuje się szybciej, grubszy środek może nadal być zamrożony, dlatego lepiej rozmrażać mięso wcześniej w lodówce. Ponadto, kuchenka mikrofalowa, która się nie obraca, prowadzi do nierównomiernego rozkładu ciepła, co przyciąga bakterie.

Mleko matki

Podgrzewanie mleka matki w mikrofalówce nie jest zalecane, ponieważ mleko nierównomiernie się nagrzewa i może powodować powstawanie gorących „punktów”, które mogą poparzyć dziecko. Ponadto, w wyniku takiego podgrzewania, niektóre białka wzmacniające odporność, mogą zostać zniszczone.

Aby zachować składniki odżywcze, lepiej umieścić butelkę mleka z piersi w kubku pełnym ciepłej wody. Po osiągnięciu temperatury pokojowej mleko matki jest bezpieczne do spożycia.

Plastikowe pojemniki

Wkładanie plastikowych pojemników do kuchenki mikrofalowej, nie jest zbyt mądrym rozwiązaniem. Podgrzane tworzywo sztuczne może uwalniać substancje takie jak BPA (Bisfenol A – organiczny związek chemiczny z grupy fenoli), ściśle mówiąc, 95 procent z 450 przetestowanych plastikowych produktów wykazało ten efekt, zgodnie z badaniem opublikowanym w „Environmental Health Perspectives”. Dlatego lepiej podgrzej swój posiłek na „normalnym” talerzu.

Źródło: Thejakartapost.com

Zdjęcia: Pixabay

Komentarze

Komentarze