Spożycie TYCH pokarmów powoduje przedwczesne starzenie!

Częste spożywanie niezdrowej żywności w postaci ultra przetworzonych pokarmów może powodować przedwczesne starzenie się komórek. Do takiego wniosku doszli naukowcy z University of Navarra w Hiszpanii, których artykuł został opublikowany w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition”.

Przeanalizowali DNA

Eksperci przeanalizowali DNA i dane zdrowotne 886 osób w wieku od 51 do 91 lat, które wzięły udział w długoterminowych badaniach prowadzonych w ramach projektu SUN (1999-2018), w których badano wpływ nawyków żywieniowych na ciśnienie krwi, cukrzycę, otyłość i chorobę wieńcową.

W ramach badania uczestnicy dostarczyli próbki śliny, z których wyekstrahowano DNA w celu określenia długości telomerów – końcowych części chromosomów, które chronią DNA przed uszkodzeniem podczas replikacji. Ich skrócenie jest często określane jako marker starzenia komórkowego, chociaż związek telomerów z biologicznym starzeniem się człowieka nadal nie jest zbyt jasny.

Czytaj też: Koroniewska i Dowbor postarzyli się o kilkadziesiąt lat! Zabawni?

Spożywanie przetworzonej żywności

Częstotliwość spożywania żywności ultra przetworzonej (słodkich napojów, mięs i innych artykułów spożywczych zawierających dużą ilość środków aromatyzujących, konserwantów, tłuszczów i cukrów) określono za pomocą kwestionariuszy żywieniowych. Na podstawie uzyskanych wyników uczestnicy zostali przydzieleni do czterech grup według: niskiego, średnio niskiego, średnio wysokiego i wysokiego spożycia. Z każdą grupą wiązano ryzyko skrócenia telomerów za pomocą regresji logistycznej – modelu statystycznego, który pozwala określić prawdopodobieństwo jednego z dwóch wyników dla dowolnej cechy, a także o ile to prawdopodobieństwo wzrasta, jeśli cecha zmienia się ilościowo.

Według badania, ci, którzy najczęściej jedli niezdrowe jedzenie (trzy porcje dziennie) mieli najkrótsze telomery ze wszystkich uczestników, w porównaniu z tymi, którzy jedli je rzadziej.

Autorzy ostrzegają, że pomimo korelacji, związek przyczynowy pozostaje spekulatywny. Na przykład możliwe jest, że uczestnicy, którzy nadużywają fast foodów, prowadzą ogólnie niezdrowy tryb życia, który przyspiesza starzenie się komórek. Istnieją jednak inne dowody na to, że niezdrowa żywność może wywoływać reakcje zapalne i zaburzenia układu odpornościowego, które tradycyjnie uważa się za czynnik przyczyniający się do procesu starzenia.

Źródło: Eurekalert!

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze