Dziecko i Figura

Główna

Świąteczne wypieki znowu w FORMIE! Który rodzaj wybrać, aby ciasto się udało?

W okresie przedświątecznym kuchnia jest oblegana. Często zastanawiamy się jakiej  formy użyć i czym się kierować przy jej wyborze, by nasze ciasta zrobiły prawdziwą furorę. Okazuje się, że jeżeli użyjesz odpowiednich foremek, przygotowanie wypieków będzie znacznie łatwiejsze i szybsze, a tym samym prędzej zaspokoisz  apetyt każdego spragnionego słodyczy łasucha!

Formy ceramiczne

Są dosyć masywne i ciężkie.  Ich niewątpliwą zaletą jest odporność na rdzę, a także stabilność kształtu W tego typu formach  ciasto piecze się równomiernie, ale znacznie dłużej niż w formach metalowych. Forma ta jest bardzo wytrzymała, dlatego z powodzeniem posłuży na długie lata. Sprawdza się  do pieczenia tart, ciast drożdżowych, delikatnych, puchowych, tzw. muślinowych bab (z dziurkami). Dodatkowo pięknie się prezentują, a  bogactwo wzorów i kolorów sprawia, że ciasto pieczone w takiej formie może powędrować od razu na stół.

https://www.instagram.com/my_flat_my_british_cat/

Forma z białej blachy

Polecane do piekarników gazowych. Formy te doskonale nadają się do pieczenia biszkoptów.

Formy aluminiowe

Są lekkie, łatwe do utrzymania i bardzo trwałe. Nadają się do wszystkich rodzajów piekarników. Podczas pieczenia niektórych potraw formy aluminiowe są wręcz niezastąpione. Dlatego, aby upiec pasztety, zapiekanki czy chleby używamy właśnie foremek aluminiowych.

Formy z żaroodpornego szkła

Są to formy szklane wykonane z żaroodpornego szkła. W formach tych podobnie jak w ceramicznych pieczenie jest procesem  wymagającym nieco cierpliwości i towarzystwa tłuszczu, którym uprzednio zostanie nasmarowana. Poza tym formy te są uniwersalne, bo oprócz pysznych ciast można w nich piec mięso i zapiekanki. Minusem jednak jest możliwość rozbicia się formy, gdy niespodziewanie wyślizgnie się z ręki.

Formy z tworzyw sztucznych

Bezapelacyjny faworyt wśród wszystkich typów form. A to dlatego, że każdy piekarnik przyjmie ją z otwartymi ramionami. Bowiem są to formy  przeważnie silikonowe, wykonane z materiału odpornego na działanie temperatury. Co więcej, form silikonowych nie trzeba natłuszczać. Tę czynność wykonujemy jedyne  przed pierwszym  pieczeniem.  Formy te są niezniszczalne, a ciasto wyjmuje się szybko i sprawnie. Chyba że temperatura w piekarniku przekroczy 200-230°C. Wtedy możemy się zacząć obawiać o jej stan.

https://www.instagram.com/remix.utilidades/

Teraz nie pozostaje nam nic innego jak życzyć wspaniałych, świątecznych wypieków, a co najważniejsze,  adekwatnych do właściwej formy!

Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/natinstablog/





  
Wyżej