Close Menu
    Ostatnie wiadomości

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?
    • Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem
    • Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?
    • Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców
    • Narcyz w rodzinie? Chce mieć żonę i dzieci, ale nie chce być mężem ani ojcem
    • Lil Masti zakłada fundację „Dzieci są z nami”.
    • TEDi wycofuje popularną zabawkę dla dzieci – grozi ryzykiem zadławienia
    • Czy sikanie do morza jest bezpieczne? Prawda od popularnego naukowca
    Facebook X (Twitter)
    Dziecko i Figura
    • Strona główna
    • DZIECKO
    • Zdrowie
    • Mama i tata
    • Ciąża
    • Żywienie
    • Kontakt
    Dziecko i Figura
    Strona główna»Główna»SZOKUJĄCE dane Inspekcji Handlowej! Zobacz czym KARMIĄ nas PRODUCENCI ŻYWNOŚCI!
    Główna

    SZOKUJĄCE dane Inspekcji Handlowej! Zobacz czym KARMIĄ nas PRODUCENCI ŻYWNOŚCI!

    KarolinaKarolina2018-12-26 17:002 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych wynika, że 21,3% skontrolowanych partii artykułów rolno- spożywczych jest źle oznakowanych. Co to dla nas oznacza? Że co piąty kupowany przez nas produkt nie zawiera składnika, który jest napisany w etykiecie lub posiada takie składniki, które nie powinny się w nim znaleźć.

    Do takich nadużyć najczęściej dochodzi na targowiskach, mniej już natomiast w sklepach, zwłaszcza wielkopowierzchniowych. Jak pokazują statystyki nieprawidłowości w oznaczaniu żywności w dużych sklepach wynoszą 18,9%, zaś w sklepach osiedlowych 20,2%.

    Produktami, u których najczęściej wykrywano nieprawidłowości to:

    • Produkty mięsne i garmażeryjne- gdzie w czterech na dziesięć przypadków producenci najczęściej pomijają składniki znajdujące się w produkcie, chociażby chrząstki lub wskazują coś, co nie zostało użyte;
    • Jaja- tu najczęściej nie jest podany rodzaj chowu, klasy wagowej i kodu producenta;
    • Miody – w tym przypadku zazwyczaj przekłamane jest miejsce pochodzenia, gdyż kupujemy miód polski, podczas gdy pochodzi on z Chin;
    • Napoje- które błędnie określa się mianem soków i nektarów;
    • Syropy- które producenci chwalą się, że są wyprodukowane z owoców, a w rzeczywistości ich tam po prostu nie ma.

    Według Inspekcji Handlowej lepiej jest kupować produkty paczkowane, gdyż szybciej kupimy to co chcemy. Nie oznacza to jednak, że produkty kupowane na wagę nie muszą zawierać oznaczenia ze składem. Choć handlowcy i tak nagminnie wprowadzają konsumentów w błąd. Oszustwa te dotyczą kraju pochodzenia produktów- gdzie warzywa i owoce pochodzące z Azji udają te europejskie; ale także samego produktu- tańszy udaje droższy.

    I choć porównując dane z przestrzeni kilku lat można zobaczyć, że sytuacja na polskim rynku poprawia się, nie oznacza to że w tej kwestii nie ma już nic do zrobienia. Przede wszystkim należałoby zacząć od zmian w ustawach o nieuczciwej konkurencji i o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym. Dla dobra konsumentów, czyli nas wszystkich.

    Źródło: gazetaprawna.pl

    Zdjęcie: pixabay.com

    KB

    producenci żywności inspekcja handlowa zdrowie
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46

    Narcyz w rodzinie? Chce mieć żonę i dzieci, ale nie chce być mężem ani ojcem

    2025-07-19 15:16

    TEDi wycofuje popularną zabawkę dla dzieci – grozi ryzykiem zadławienia

    2025-07-16 18:47
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Nie przegap
    DIETA

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    Grzyby to smaczny dodatek do potraw, ale podawanie ich dzieciom wymaga ostrożności. Pieczarki można wprowadzać już około 10. miesiąca życia, natomiast leśne grzyby są bezpieczne dopiero po 12. roku życia. Sprawdź, jak i kiedy podawać grzyby najmłodszym, by uniknąć problemów trawiennych.

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Polityka prywatności
    © 2025 https://dzieckoifigura.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.