SZPINAK ODMŁADZA MÓZG. Czy wiedziałeś, że najzdrowszy jest w połączeniu z..?!

Spożywając szpinak fundujemy naszemu organizmowi dużą porcję β-karotenu oraz składników mineralnych.

Szpinak jest bogactwem mi.in: potasu, magnezu, fosforu, żelaza oraz kwasu foliowego. Poza tym liście szpinaku są bogatym źródłem luteiny, która jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.

 

W badaniach przprowadzonych wśród 950 seniorów zaobserwowano, że osoby, które jedzą szpinak lub jarmuż raz lub dwa razy dziennie, doświadczają znacznie wolniejszego spadku zdolności umysłowych niż pozostali. Obliczono, że osoby często sięgające po szpinak powstrzymały u siebie problemy poznawcze na średnio 11 lat.

Spadek obniżonej zdolności poznawczej szczególnie charakterystyczny jest dla osób z demencją starczą oraz chorych na Alzheimera, kiedy procesy zapamiętywania oraz koncentracji znacznie słabną.

 

ZOBACZ TEŻ:O włos od tragedii! ZOBACZ, jak rozpędzony WÓZEK z DZIECKIEM pędził PRZEZ…[FILM]

 

Liście szpinaku możesz śmiało jeść na surowo przed jego uprzednim wymyciem. Surowy szpinak warto skropić oliwą z oliwek dla zwiększenia przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz karotenoidów. Natomiast skropienie go sokiem z cytryny pozwoli zachować intensywną barwę. Szpinak z dodatekiem zielonej papryki zwiększy przyswojenie zawartego w nim żelaza.

 

Źródło:senior.pl/pixabay

Komentarze

Komentarze