POPULARNE produkty spożywcze POWODUJĄ RAKA. UNIKAJ jak ognia
Istnieje grupa produktów, która cieszy się popularnością konsumentów ze względu na łatwość i szybkość przygotowania do spożycia, a jednocześnie powoduje otyłość. Naukowcy dowiedli też, że może zwiększać ryzyko zachorowania na raka.
Najnowsze wyniki badań francuskich naukowców wskazują, że spożywanie gotowych produktów w nadmiarze, powoduje raka. Dlaczego?
Do wyprodukowania żywności przetworzonej są wykorzystywane składniki, których prawie nie używamy w kuchni. Makaron instant, fabryczne wypieki, czy gotowe dania zawierają konserwanty, barwniki, sól i cukier.
Badacze z Francji przedstawili wyniki badania poświęconego ponad 100 tys. dorosłych osób, a konkretnie ich zwyczajom żywieniowym. Przez prawie 10 lat spożywali oni produkty przetworzone.
Odkryli, że zwiększenie spożycia tych artykułów o 10% powoduje podniesienie ryzyka zachorowania na raka o 12%. Dlaczego? Skutkują one otyłością, która również jest czynnikiem decydującym o rozwoju choroby nowotworowej.
Francuscy naukowcy ustalili, że osoby, które jedzą żywność wysokoprzetworzoną, dodatkowo zmagają się z nałogiem tytoniowym, nie są aktywne fizycznie. To również ma wpływ na zachorowanie na raka.
Zobacz też: Lekarz OSTRZEGA: seks GROZI rozwojem RAKA. Sprawdź, kiedy jest ryzykowny
Źródło: theguardian.com
Źródło zdjęć: pixabay.com