Tanie i pyszne! Proste w przygotowaniu CIASTO CYTRYNOWE!

Jeśli nie masz pomysłu na niedzielne ciasto- przychodzimy z pomocą! Ciasto cytrynowe to idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają słodkości, jednak nie mają czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw. Zaletą ciasta cytrynowego jest prostota jego przygotowania, a także wyjątkowo pyszny smak. Zapraszamy do lektury.

Składniki

4 jaja

200 g cukru

50 ml soku wyciśniętego z cytryny

2 łyżki skórki otartej z cytryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

200 g mąki pszennej

150 ml oleju rzepakowego

cukier puder do udekorowania ciasta

 

Sposób przygotowania:

1. Cytrynę należy dokładnie sparzyć wrzątkiem, a następniem zetrzeć z niej skórkę za pomocą tarki.

2. Jaja utrzyj z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Do masy należy dodać sok z cytryny i powtórzyć czynność ucierania masy.

3. Do masy dodaj mąkę tortową, proszek do pieczenia, a także olej. Wszystko zmiksuj raz jeszcze przez około 5-7 minut.

4. Do powstałej gładkiej masy dodaj utartą skórkę z cytryny. Wszystko wymieszaj.

5. Ciasto należy przełożyć do formy 20 x 20 cm, piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

6. Kiedy ciasto przestygnie, możesz udekorować je cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Zobacz też: JEDZ ILE CHCESZ. Z tym przepisem NIE PRZYTYJESZ

Źródło: tysiagotuje.pl

Źródło zdjęcia: Instagram @annarita_morabito

Komentarze

Komentarze