Close Menu
    Ostatnie wiadomości

    Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E

    2025-03-29

    Dlaczego warto uczyć dzieci wdzięczności i jak to robić skutecznie?

    2025-03-29

    Zdrowy sen u dzieci – jak stworzyć idealną rutynę wieczorną

    2025-03-29
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E
    • Dlaczego warto uczyć dzieci wdzięczności i jak to robić skutecznie?
    • Prace domowe nie są już obowiązkowe. Co się zmieniło w polskich szkołach?
    • Zdrowy sen u dzieci – jak stworzyć idealną rutynę wieczorną
    • Mikrobiom jelitowy dziecka – fundament odporności i emocji. Co mówią najnowsze badania z 2025 roku?
    • Czy nadmiar zajęć dodatkowych szkodzi dzieciom? Balans między nauką a odpoczynkiem
    • Wychowanie przez sztukę – jak muzyka, teatr i plastyka kształtują osobowość dziecka?
    • Jak rozmawiać z dzieckiem o trudnych wydarzeniach światowych – wojny, kryzysy, migracje
    Facebook X (Twitter)
    Dziecko i Figura
    • Strona główna
    • DZIECKO
    • Zdrowie
    • Mama i tata
    • Ciąża
    • Żywienie
    • Kontakt
    Dziecko i Figura
    Strona główna»Główna»No to zaczynamy czwartkową przygodę z … tartą ze szpinakiem i gorgonzolą! ZOBACZ
    Główna

    No to zaczynamy czwartkową przygodę z … tartą ze szpinakiem i gorgonzolą! ZOBACZ

    HonyHony2017-11-302 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Kruche, chrupiące ciasto, a na nim pyszne nadzienie ze  świeżego szpinaku. Będziecie zachwyceni. Do pomocy warto zaangażować dzieci: mogą płukać liście szpinaku, kroić ser , a na pewno bardzo chętnie ubiją jajka ze śmietaną.

    Ciasto:

    • 80 g masła
    • 180 g mąki pszennej lub żytniej
    • szczypta cukru
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 1 jajko

    Nadzienie:

    • pęczek świeżego szpinaku albo paczka (200 g) liści
    • nieduża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 jajka
    • 3 łyżki śmietany
    • 100 g sera gorgonzola
    • pieprz
    • oliwa do duszenia szpinaku

    Ciasto zagniatam w misce lub w malakserze. Rozwałkowuję i wykładam na posmarowaną masłem formę, nakłuwam widelcem, na cieście rozkładam arkusz papieru śniadaniowego i wysypuję suchy groszek, który dociąża ciasto i nie pozwala wyrastać górom i dolinom.

    Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, przez 15 minut piekę z groszkiem, potem zdejmuję groszek razem z papierem i podpiekam jeszcze 5-10 minut, by się dobrze wypiekło i zarumieniło.

    W tym czasie przyrządzam szpinak, a ser kroję w kostkę.

    Liście szpinaku myję dokładnie w misce z wodą, płuczę na sicie i odstawiam, by obeschły. Jeśli były w pęczku, odcinam ogonki. Cebulę i czosnek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulkę i czosnek i chwilkę podduszam, starając się nie dopuścić do zarumienienia. Wrzucam liście szpinaku i przykrywam pokrywką. Duszę kilka minut, aż szpinak wyraźnie zmniejszy objętość, ale liście pozostaną intensywnie zielone.

    Śmietanę i jajka ubijam ze szczyptą pieprzu, nie solę, bo gorgonzola jest mocno słona. Gotowy szpinak wykładam na podpieczone ciasto, zalewam mieszanką jajek ze śmietaną, na wierzchu rozkładam kostki sera. Piekę w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut, aż ser się rozpuści, a śmietana z jajkami zetnie.

    Smacznego 🙂

    Dorota Smoleń, dwiechochelki.pl

    gotowanie kuchnia przepisy kulinarne wspólne gtotowanie
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E

    2025-03-29

    Mikrobiom jelitowy dziecka – fundament odporności i emocji. Co mówią najnowsze badania z 2025 roku?

    2025-03-29

    Jak ograniczyć fast foody – Alternatywne przepisy na domowe, zdrowe wersje ulubionych dań

    2025-03-27

    Dieta eliminacyjna u dzieci – kiedy i jak bezpiecznie wprowadzać ograniczenia pokarmowe

    2025-03-27

    Jak radzić sobie z wybrednymi smakoszami? – Praktyczne techniki zachęcania dziecka do próbowania nowych potraw

    2025-03-27

    Jak zachęcić dziecko do picia wody?

    2025-03-26
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Nie przegap
    DZIECKO

    Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E

    Czy twoje dziecko naprawdę potrzebuje suplementów witaminowych? A może wystarczy dobrze skomponowany talerz? W świecie,…

    Dlaczego warto uczyć dzieci wdzięczności i jak to robić skutecznie?

    2025-03-29

    Prace domowe nie są już obowiązkowe. Co się zmieniło w polskich szkołach?

    2025-03-29

    Zdrowy sen u dzieci – jak stworzyć idealną rutynę wieczorną

    2025-03-29
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E

    2025-03-29

    Dlaczego warto uczyć dzieci wdzięczności i jak to robić skutecznie?

    2025-03-29

    Prace domowe nie są już obowiązkowe. Co się zmieniło w polskich szkołach?

    2025-03-29

    Zdrowy sen u dzieci – jak stworzyć idealną rutynę wieczorną

    2025-03-29
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Polityka prywatności
    © 2025 https://dzieckoifigura.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.