Te RYBY jedz NAD BAŁTYKIEM! Dowiedz się, w jakich MIEJSCACH je KUPOWAĆ!

Ekspert poleca, które ryby zdecydowanie warto kupować nad Bałtykim.

Obecnie trwa coroczny okres ochronny dorsza ze względu na tarło. Dlatego częściej w knajpach oraz restauracjach możemy trafić na większość mrożonych dorszów.

 

Dr inż. Krzysztof Radtke z Zakładu Zasobów Rybackich Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni uspokaja: Zakaz połowu dorsza nie dotyczy jednostek pływających o długości do 12 metrów, co oznacza, że dorsz kupiony w okresie ochronnym też może pochodzić  prosto z kutra.

 

Ekspert wyjaśnia, że dorsz jest rekomendowaną rybą przez cały rok. Również jako mrożona ryba nadal zachowuje swe właściwości odżywcze.  Jedynie po bardzo długim okresie zamrażania następuje dezintegracja białek. Poleca on także flądrę oraz śledzia.

Ponadto z Bałtyku dostaniemy takie ryby jak: belona, sola, turbot, węgorz, łosoś. Ryby z innych mórz i oceanów to: morszczuk, mintaj, halibut, okoń.

 

ZOBACZ TEŻ:Czy TWÓJ PARTNER jest na tej LIŚCIE? Mężczyźni O TYCH IMIONACH są WIERNI i NIE ZDRADZAJĄ

 

Jak zjeść dobrą rybę?

Lepiej wybierać mniejsze punkty, gdzie wybór ryb ogranicza się do 3-4 konkretnych gatunków oraz zamawiać ryby bez panierki i ciasta. Nieświeżą rybę poznamy po przykrym zapachu oraz rozchodzeniu się struktur poprzecznych mięsa.

 

Źródło:radiozetzdrowie/ pixabay

Komentarze

Komentarze