Ten rodzaj PRZEKĄSKI HAMUJE RAKA! Potwierdzają to liczne eksperymenty!
Orzechy makadamia, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowca, a także migdały i pistacje. Jednak naukowcy podkreślają, że każdy rodzaj orzechów ma zbawienny wpływ na zdrowie.
Najbardziej ochronną tarczę stanowią dla raka jelita grubego. Udowodniono, że otrzymane w ten sposób produkty trawienia indukują tak zwaną zaprogramowaną śmierć komórkową w komórkach nowotworowych. Dzieje się tak, ponieważ mechanizmy ochronne naszego organizmu są efektywnie stymulowane przez orzechy i zawarte w nich substancje.
Dr. Wiebke Schlörmann twierdzi, że orzechy biorą udział w aktywowaniu naturalnych mechanizmów obronnych organizmu w celu detoksykacji reaktywnych form tlenu.
„Reaktywne formy tlenu, które są wytwarzane – przykładowo – przez promieniowanie ultrafioletowe, różne chemikalia lub przez pewne metabolity żywności, mogą powodować uszkodzenia w strukturze DNA, które doprowadzają do rozwoju komórek rakowych” –wyjaśnia Dr. Wiebke Schlörmann.
Jakie orzechy wybierać?
Ważne jest, aby kupować orzechy surowe, a więc bez dodatków, takich jak sól i konserwanty. Prażenie czy pieczenie są pozbawione znacznej części antyoksydantów oraz innych cennych dla zdrowia właściwości odżywczych. Orzechy można dodawać do sałatek, owsianki, jogurtów i tak na prawdę w małych ilościach do każdego niemal dania.
Źródło:zdrowepasje
Źródło zdjęcia:pixabay