TOFU. Dowiedz się, jakie wartości odżywcze ma TOFU i jak wpływa na TARCZYCĘ!

Tofu, a więc sojowy serek najbardziej ceniony jest przez wegan i wegetarian.

Ma bardzo mało kalorii, bo jedynie 80-90 kalorii mieści się w 100 gramach, dlatego chętnie sięgają po nie osoby na diecie. Tofu to w około 5% tłuszcz, zawierający w większości kwasy omega-3 i omega-6 oraz spore pokłady wapnia oraz żelaza.

 

Oprócz wapnia i żelaza tofu to także bogactwo: fosforu, magnezu, cynku i potasu. Ponadto dostarcza sporo witamin z grupy B, K i A.

Ponadto fiotoestrogeny zawarte w produkcie regulują pracę jajników, a także łagodzą objawy menopauzy i ograniczają ryzyko związanej z nią często osteoporozy.

 

Umiar w spożywaniu  tofu  powinny jednak zachować osoby z chorą tarczycą, gdyż istnieje szansa, że mogłoby dojść do niedoczynności  gruczołu.

 

ZOBACZ TEŻ:7-LATKA PROWADZIŁA AUTO! Ojciec spał po nocnej zmianie

 

Sojowy serek to świetna alternatywa dla  pikantnych i słodkich potraw. Można wykorzystać go do sałatek, zapiekanek, zup, sosów, koktajli, deserów. Bardzo dobrze nadaje się w formie zgrillowanej jako przekąska.

 

Źródło:zdrowietvn/pixabay

Komentarze

Komentarze