TRZYMASZ TE PRODUKTY W LODÓWCE? Sprawdź, jakie mogą być tego konsekwencje

Niektóre produkty nie powinny mieć swojego miejsca w lodówce. Często wydaje nam się złudnym wrażeniem, że w chłodniejszym miejscu coś wytrzyma dłużej.

Tymczasem efekt może być zupełnie odwrotny. Zamiast przedłużyć żywotność danego warzywa, można doprowadzić do jego przedwczesnego zepsucia i nadgnicia, a w konsekwencji do pleśni.

 

Oto produkty, których nie należy trzymać w lodówce:

-chleb( chyba, że jest on zamrożony). Chleb trzymany w lodówce szybciej stanie się czerstwy

-cebula oraz czosnek. Trzymaj je w miejscu suchym i zaciemnionym.

-egzotyczne owce np. banany, awokado, mango, cytrusy. Lubią one miejsca ciepła suche i ciepłe. Najlepiej umieścić je w osobnym półmisku

-miód. Miodu nie przechowujemy w lodówce, ponieważ ulega krystalizacji. Optymalna temperatura powinna wynosić 8-16 stopni z dala od światła.

-konserwy i oleje, ich miejsce powinno być suche i ciemne. Oliwa przechowywana poniżej 6–7 stopni może zmętnieć

-pomidory i ogórki. Warzywa w warunkach chłodniczych szybciej psują się. Dojrzały i miękki pomidor może natychmiat spleśnieć!

 

ZOBACZ TEŻ:Małgosia Socha pochwaliła się wakacyjnym zdjęciem z..! WYGLĄDA NA CORAZ MŁODSZĄ

 

Przechowywanie żywności we właściwych warunkach ma kluczowe znaczenie dla zachowania bezpieczeństwa naszego zdrowia.

 

Źródło:fakt24/pixabay

Komentarze

Komentarze