Close Menu
    Ostatnie wiadomości

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?
    • Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem
    • Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?
    • Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców
    • Narcyz w rodzinie? Chce mieć żonę i dzieci, ale nie chce być mężem ani ojcem
    • Lil Masti zakłada fundację „Dzieci są z nami”.
    • TEDi wycofuje popularną zabawkę dla dzieci – grozi ryzykiem zadławienia
    • Czy sikanie do morza jest bezpieczne? Prawda od popularnego naukowca
    Facebook X (Twitter)
    Dziecko i Figura
    • Strona główna
    • DZIECKO
    • Zdrowie
    • Mama i tata
    • Ciąża
    • Żywienie
    • Kontakt
    Dziecko i Figura
    Strona główna»Główna»Wygląda jak JAJKO, smakuje jak jajo, ale jest WYPRODUKOWANE z…
    Główna

    Wygląda jak JAJKO, smakuje jak jajo, ale jest WYPRODUKOWANE z…

    M. A.M. A.2019-09-02 14:162 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    jajo
    ju.st/en-us/products/consumer/egg/scramble
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Co było pierwsze? Jajo czy kura?

    Teraz chyba przestaniemy się nad tym zastanawiać, bo Amerykanie wyprodukowali jajo bez udziału drobiu – o nazwie Just Egg. Podobno smak jest ten sam i podobne właściwości – można zrobić jajecznicę, przygotować naleśniki, ciasto i inne dania z udziałem tego produktu.

    Wygląd samego opakowania – naszym zdaniem – nie jest zbyt zachęcający. Bo przypomina buteleczkę z majonezem. Gdzie tu złociste żółtko i jasne białko? Prawdopodobnie ten jajko podobny produkt jest jednolity i nie ma takiej struktury jak prawdziwe jajo.

     

     

    jajko, wegańskie
    ju.st/en-us/products/consumer/egg/scramble

     

    Wartości odżywcze Just Egg są następujące: 3 łyżki produktu to 70 kcal, 5 gram tłuszczu i 5 gram białka. Tymczasem jajko od kury (ważące ok. 56 gram) ma ok 80 kcal, 7 gram białka i 5 gram tłuszczu. jak zatem widać pod względem odżywczym zarówno wegańskie jak i kurze jajka są podobne, z tym, ze w tradycyjnym jest jeszcze 372 mg cholesterolu.

     

    A z czego jest wyprodukowane? Główny składnik to białko fasoli mung. Łatwo się zatem domyślić, że Just Egg to propozycja dla wegan i wegetarian. Z drugiej strony wiele mówi się o tym, żeby zwracać uwagę na prosty skład produktów. I o ile to od kury jest po prostu jajkiem, to w wegetariańskim zamienniku przeraża litania składników (skład podajemy poniżej).

    Jajko bez jajka to kolejny produkt wegański, który ma udawać mięso. Obecnie trwają testy nuggetsów KFC z „mięsa” roślinnego, które ma dołączyć do tradycyjnego kurczaka (czytaj TUTAJ).  Zastanawia postawa wegan czy wegetarian, którzy rezygnując z produktów mięsnych, poszukują jednak zamienników udających mięso, wędliny, parówki czy tak jak tutaj – jajka. Skoro ci ludzie zdecydowali się nie jeść mięsa, to dziwi fakt, że nadal szukają mięsnego smaku.

    Czy zatem nowy produkt Just Egg przyjmie się na rynku? Cóż… śmiemy wątpić.

     

    Skład Just Egg:

    woda, izolat białka fasoli mung, olej rzepakowy prasowany wytłokami, zawiera mniej niż 2% odwodnionej cebuli, gumy gellan, naturalne ekstrakty z marchwi (barwnik), naturalne aromaty, naturalny ekstrakt z kurkumy (barwnik), cytrynian potasu, sól, soja Lecytyna, cukier, syrop z tapioki, pirofosforan tetrasodowy, transglutaminaza, nizyna (środek konserwujący). (Zawiera soję.)

     

    fot. ju.st/en-us/products/consumer/egg/scramble

    dieta fasola mung jaja jajecznica jajko Just Egg wegański wegetariański zamiennik
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46

    Narcyz w rodzinie? Chce mieć żonę i dzieci, ale nie chce być mężem ani ojcem

    2025-07-19 15:16

    TEDi wycofuje popularną zabawkę dla dzieci – grozi ryzykiem zadławienia

    2025-07-16 18:47

    Magia karmienia piersią — co naprawdę dzieje się w mózgu mamy i dziecka?

    2025-07-15 19:29
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Nie przegap
    DIETA

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    Grzyby to smaczny dodatek do potraw, ale podawanie ich dzieciom wymaga ostrożności. Pieczarki można wprowadzać już około 10. miesiąca życia, natomiast leśne grzyby są bezpieczne dopiero po 12. roku życia. Sprawdź, jak i kiedy podawać grzyby najmłodszym, by uniknąć problemów trawiennych.

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Polityka prywatności
    © 2025 https://dzieckoifigura.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.