Dziecko i Figura

DIETA

Zdrowotna moc cykorii! Dlaczego warto ją jeść?

cykorii

Cykoria uprawiana jest już od wieków ze względu na jej liście, kwiaty i korzenie, które mają bogate zastosowanie zarówno kulinarne, jak i lecznicze.

Roślina ta jest twardą byliną wieloletnią, czasem uprawianą jako roślina jednoroczna, z dużym, głębokim korzeniem palowym, który wydziela mleczny sok. Istnieje kilka odmian cykorii. Dzika cykoria jest bardzo gorzka i ma krótkie łodygi, które tworzą zielone, zębate liście, podobne do mniszka lekarskiego.

Belgijska endywia lub witloof (Cichorium endivia var. Foliosum) jest popularnym warzywem w sezonie zimowym w Europie, zwłaszcza we Włoszech. Ma gładkie, kremowe liście, sprasowane w kompaktowe głowice o długości od 10 do 12 cm.

Cykoria jest bardzo chętnie spożywana jako warzywo sałatkowe.

cykorii

Pixabay

Jakie niesie ona korzyści zdrowotne?

  • Cykoria to bardzo niskokaloryczne warzywo liściaste. 100 g świeżych liści zawiera tylko 23 kalorie. Cykoria jest wypełniona licznymi korzystnymi dla zdrowia fitoskładnikami niezbędnymi dla ogólnego dobrego samopoczucia.
  • Cykoria zawiera wiele ważnych związków, takich jak inulina, laktony seskwiterpenowe, alkaloidy, kumaryny (witamina K), witaminy, minerały i sterole roślinne. Badania naukowe sugerują, że wysoka zawartość inuliny i błonnika w cykorii, pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i poziom cholesterolu LDL u pacjentów z cukrzycą i otyłością.
  • Liście cykorii zawierają doskonały poziom witaminy A i β-karotenu. 100 gramów świeżych liści stanowi zdumiewające 5,717 IU (190% dziennego zalecanego poziomu) witaminy A. Karoteny przekształcają się w witaminę A w ludzkim ciele. Ponadto, witamina A jest niezbędna do utrzymania zdrowej błony śluzowej i skóry. Jest także niezbędną witaminą zapewniającą dobry wzrok. Spożywanie warzyw bogatych w witaminę A, pomaga chronić przed rakiem płuc i jamy ustnej.
  • Liście cykorii zawierają także niezwykle duże ilości luteiny i zeaksantyny (10,300 μg/100 g), które są ważnymi karotenoidami w diecie. Zeaksantyna jest selektywnie wchłaniana do plamki żółtej siatkówki w oczach, gdzie ma działanie przeciwutleniające i ochronne. Pomaga zatem zapobiegać odwarstwieniu siatkówki i zapewnia ochronę przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej u osób starszych.
  • Liście cykorii są bardzo dobrymi źródłami witaminy K. 100 g zapewnia około 247 mg lub 215% zalecanego spożycia. Witamina K odgrywa potencjalną rolę w zdrowiu kości, poprzez promowanie aktywności osteoblastycznej (tworzenie i wzmacnianie kości). Odpowiednie poziomy witaminy K w diecie, pomagają ograniczyć uszkodzenia neuronów w mózgu.
  • 100 g świeżych liści cykorii zawiera 24 mg lub 40% zalecanego dziennego poziomu spożycia witaminy C. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga organizmowi rozwinąć odporność na czynniki zakaźne i wyłapać szkodliwe wolne rodniki tlenowe.
  • Ponadto, cykoria zawiera dobre ilości wielu niezbędnych grup witamin z grupy B, takich jak kwas foliowy, pirydoksyna (witamina B6) i tiamina (witamina B1) i niacyna (B3). Razem witaminy te odgrywają istotną rolę w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów.
  • Ponadto, warzywa te mają dobre źródło minerałów, takich jak wapń (10%), mangan (18%), miedź, żelazo i potas. Mangan stosowany jako kofaktor dla enzymu przeciwutleniającego, dysmutazy ponadtlenkowej. Potas jest ważnym wewnątrzkomórkowym elektrolitem, który pomaga przeciwdziałać nadciśnieniowemu działaniu sodu.

Czytaj też: Brzoskwinie to samo zdrowie! Oto 7 powodów, dla których warto je jeść!

cykorii

Pixabay

Źródło: Nutrition-and-you.com

Zdjęcia: Unsplash






  
Wyżej