Zielony groszek w diecie. Czy wiesz, że POMAGA NA…
Lubisz zielony groszek? To świetnie! Poznaj jego największe wartości odżywcze!
Co to za roślina?
Już 11 tys. lat temu człowiek wiedział, jak wspaniałe właściwości ma ta roślina strączkowa i uprawiał ją w dużej ilości. Znany i popularny był na Bliskim Wschodzie, na terenie dzisiejszych Indii, a z czasem i wśród starożytnych Rzymian. Dzisiaj z jedzeniem groszku niestety bywa różnie.
Jego słodki smak i interesujący zapach przywodzą na myśl wczesne lato i dni pełne jeszcze łagodnego słońca. Wtedy właśnie można się nim zajadać na surowo i to prosto ze strączka. Co takiego ma w sobie ta niepozorna roślina, że każdy chcący dbać o ogólną kondycję organizmu człowiek, powinien ją jeść?
Wartości odżywcze zielonego groszku
Zielony groszek to niedocenione przez wiele osób warzywo, które zamyka w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych: minerałów (wapń, żelazo, miedź, cynk, magnez, selen i mangan), witamin (A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy) i antyoksydantów (flawonoidy, karoteny, luteinę i zeaksantynę). Oprócz tego zawiera sód i potas, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
100 gram tego przysmaku zapewnia nam:
- tylko około 81 kalorii
- 5,4 grama białka
- 0,4 grama tłuszczu
- 9,4 grama węglowodanów
Co do codziennego zapotrzebowania na witaminy, to procentowo pokrywa:
- zapotrzebowanie na witaminę C – 67%
- A – 25,5%
- B1 – 22%
- K – 21%
- kwas foliowy – 16%
- witaminę B3 i B6 – 13%
- B2 – 10%
- B5 – 2%
Działanie prozdrowotne
Mogą występować pewne różnice w zależności od gatunku groszku. Wysoka zawartość dobroczynnych składników działa korzystnie na nasz układ nerwowy, krwionośny, pokarmowy, kostny i mięśniowy. Ponadto, groszek jest bogaty w białko, dlatego powinni o nim pamiętać wegetarianie, weganie, sportowcy oraz wszyscy aktywni ludzie.
Zielony groszek nie tylko nie zawiera cholesterolu, ale za sprawą kwasu nikotynowego i fitosteroli (zwłaszcza β-sitosterolu), redukuje również jego poziom we krwi!
Powszechnie wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Jedząc groszek odsuwamy od siebie chorobę Alzheimera, osteoporozę, udary, wylewy, zawały serca, anemię, miażdżycę, artretyzm, zaćmę i kurzą ślepotę. Warzywo to obniża także ryzyko wystąpienia nowotworów.
Gdzie go dostać?
Można go nabyć praktycznie wszędzie: w marketach, na straganach i w sklepach ze zdrową żywnością. Świeży, mrożony lub
konserwowy, czeka na swoich amatorów przez cały rok. Najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy jest ten zerwany prosto z krzaka lub kupiony krótko po zerwaniu.
Czytaj też: Karmisz swoje dziecko piersią? Wystrzegaj się TYCH WARZYW
Źródło: Nutrition-and-you.com
Zdjęcia: Pixabay