Zioła na obniżenie cukru. Sprawdź jakie rośliny warto stosować przy cukrzycy.
Niestety zioła nie wyleczą całkowicie cukrzycy. Jednak niektóre z nich mogą pomóc osobom , które chorują na cukrzycę lub cierpią na stan przedcukrzycowy. Wszystko dlatego, że pewne rośliny obniżają poziom cukru we krwi oraz wspierają metabolizm węglowodanów i tłuszczów .
Najpierw skonsultuj się z lekarzem
Zanim rozpoczniesz przygodę z ziołami , zasięgnij porady lekarskiej. Nie działaj na własną rękę. Uzgodnij czy zioła nie zaburzą działania leków, które na co dzień przyjmujesz. Stale kontroluj też poziom glukozy we krwi. Zioła oprócz tego, że obniżą poziom cukru to wyeliminują zmęczenie czy napady głodu.
Morwa biała
Przypomina wyglądem białą jeżynę i jest pyszna. Wyciąg z liści morwy białej ma właściwości obniżające poziom cukru. Napar z morwy zapobiega wzrostowi poziomu cukru po posiłku. Pozwala też utrzymać prawidłowy poziom glukozy w surowicy krwi
Mniszek lekarskie
Zalecany jest w początkowych stadiach cukrzycy. Zawiera inulinę , która reguluje poziom cukru i zbawiennie wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu. Mniszek lekarski dba również o nasz cholesterol i trójglicerydy. Dobrze wpływa na przemianę materii.
Kozieradka
Jej nasiona redukują wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku. Najefektywniej działa , gdy jest jedzona w postaci kleiku. Warto ją jeść na 20 minut przed głównym posiłkiem.
Szałwia lekarska
Jej działanie podobne jest do leków przeciwcukrzycowych. Jest to zasługa zawartych w szałwii substancji czynnych, takich jak olejki eteryczne, saponiny, flawonoidy, kwasy organiczne. Szałwia jest też bogata w witaminy i sole mineralne.
Rutwica lekarska
Zawiera związki chromu , które wspomagają wydzielanie insuliny, a także pochodne guanidyny. Ta substancja ułatwia przenikanie glukozy do komórek.
Rutwicę lekarską najlepiej spożywać w postaci naparu.
Gurmar
Nazywany jest pogromcą cukru. Żucie tej rośliny zmniejsza apetyt na słodycze a także blokuje odczuwanie słodkiego smaku. Gurmar można kupić w sklepach zielarskich. Wystarczy zalać go wodę i pić jak herbatę.