Dziecko i Figura

Główna

4 NAJZDROWSZE PRZYPRAWY, które warto włączyć do codziennej diety!

przyprawy właściwości, przyprawy

Czy wiesz, które z przypraw warto spożywać, by na długo cieszyć się zdrowiem i witalnością? Poniżej prezentujemy zestawienie 4 najzdrowszych przypraw o dobroczynnych właściwościach. Warto sięgać po nie każdego dnia!

Kurkuma

Czy wiecie dlaczego wskaźnik choroby Alzheimera w Indiach jest najniższy? Ponieważ kurkuma to najczęściej spożywana przez hindusów przyprawa, a o jej cudownych właściwościach wiedziano już ponad 5000 lat temu. Kurkuma jest znana ze swojego specyficznego pomarańczowego koloru. Barwa ta pochodzi od polifenolu zwanego kurkuminą, który jest czymś w rodzaju cudownego związku. Jak dowiedli naukowcy, kurkumina może pomóc w zapobieganiu, a nawet leczeniu Alzheimera oraz innych form demencji. Ta niesamowita przyprawa działa detoksykacyjnie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

Imbir

Zwalcza komórki macierzyste raka. Ma działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu niweluje wolne rodniki. Jak dowiedli naukowcy z Uniwersytetu w Minnesocie, gingerol – aktywny składnik zawarty w imbirze posiada właściwości antyrakowe. Kiedy nie mamy dostępu do szczoteczki i pasty, imbir może posłużyć nam za odświeżacz przykrego zapachu. Działa na jamę ustną odkażająco i odświeżająco. Jest rewelacyjnym lekiem na ból gardła! Kiedy zauważymy, że nasze gardło jest zaczerwienione, warto sięgnąć po płukankę na bazie imbiru. Do 250 mililitrów bardzo ciepłej wody należy wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru. Roztworem należy płukać gardło około 1,5 minuty. Imbir posiada właściwości przeciwzapalne. Znajdziemy go w wielu plastrach rozgrzewających i przeciwbólowych. Wpływa pozytywnie na naszą koncentrację, poprawia ukrwienie mózgu, warto więc dodawać go do codziennych potraw.

Czosnek

Czosnek często nazywamy naturalnym antybiotykiem, ponieważ hamuje on rozwój bakterii, usuwa toksyny i działa na nasz organizm prozdrowotnie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia następujących chorób: nowotworów jelita grubego, nowotworów żołądka. W jego składzie znajdziemy mnóstwo związków flawonoidowych, aminokwasów, związków śluzowych, a także witamin (B1, B2, PP, C, prowitamina A). Zwalcza choroby i infekcje, działa rozgrzewająco, wykrztuśnie, przeciwgorączkowo.

Kilka lat temu przeprowadzono badanie, w którym wzięło udział 146 uczestników. Przez trzy miesiące podawano połowie uczestników tabletkę czosnkową, natomiast drugiej połowie tabletkę typu placebo. Wyniki okazały się szokujące! Osoby, które spożywały lek placebo częściej chorowały. Zgłoszono około 65 przeziębień. Sytuacja miała się nieco inaczej w przypadku reszty osób, zażywających tabletki czosnkowe. Odnotowano jedynie 24 zachorowania.

Ostra papryka

Zawarta w papryce kapsaicyna ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Papryczki chili ułatwiają trawienie, wspomagając wydzielanie śliny, wzmacniając obronę żołądka przed infekcjami, a także zwiększając produkcję płynów trawiennych. Wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie skóry i błon śluzowych, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Papryczki chili przeciwdziałają otyłości, są bardzo polecane w dietach odchudzających. Znajdują zastosowanie w termogenikach- środkach farmaceutycznych wspomagających odchudzanie i treningi fizyczne.

Zobacz też: Ta roślina sprawia po prostu cuda!

Źródło: foodrevolution.org

Źródło zdjęcia: pixabay.com




  
Wyżej