Cierpisz na ANEMIĘ? Poznaj cudowne właściwości ZAKWASU BURACZANEGO!
Zakwas buraczany to prawdziwy eliksir życia! Posiada mnóstwo drogocennych składników odżywczych, przeciwdziała anemii, a przede wszystkim jest polecany przez lekarzy i dietetyków. Jakie są inne właściwości prozdrowotne zakwasu buraczanego?
Właściwości zakwasu buraczanego:
-zawiera ogromne ilości żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego, sodu, potasu, magnezu, fosforu, rzadkiego kobaltu, cezu i rubidu i jeszcze pewnie całej litanii innych dobroci
-przeciwdziała anemii
-działa antynowotworowo i przeciwzapalnie (może być stosowany profilaktycznie, jak również przyjmowany przez osoby, które już walczą z chorobą nowotworową)
-ma działanie antyseptyczne
-częste spożywanie zakwasu buraczanego zwiększa odporność organizmu
-ma silne działanie krwiotwórcze
-niszczy bakterie i grzyby, pomaga pozbyć się substancji toksycznych
-zalecany kobietom, które planują ciążę (zawartość kwasu foliowego)
-pomaga walczyć z otyłością; w swoim składzie zawiera ogromne ilości błonnika
-polecany kobietom w okresie menopauzy (łagodzi przykre dolegliwości związane z tym okresem)
-obniża cholesterol
-poprawia sen, koncentrację
-zwiększa poziom hormonów; to bardzo istotna informacja dla przyszłych rodziców
Przepis na zakwas buraczany znajdziecie poniżej. Jego autorką jest Sylwia, twórczyni bloga i kanału Kierunek Zdrowie.
Zobacz też: Czy gotowanie wody po raz drugi może być NIEBEZPIECZNE DLA ZDROWIA? Znamy odpowiedź!
Źródło: Kierunek Zdrowie (Youtube)
Źródło zdjęcia: pixabay.com